Ex-președintele CC, Alexandru Tănase: Nimic nu afectează mai mult reforma judiciară decât transformarea ei în subiect de campanie electorală

gov.md

Nimic nu afectează mai mult reforma judiciară decât încercarea de a transforma problemele de justiție în subiecte de campanie electorală. Actualmente competitorii politici ar fi bine să excludă subiectele legate de reforma judiciară din confruntarea politică. Declarația a fost făcută de fostul președinte al Curții Constituționale și ex-ministru al justiției, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la Moldova 1, transmite IPN.

Alexandru Tănase susține că reforma justiției este o problemă hipercomplicată. Potrivit lui, sistemul judecătoresc se reformează cel mai greu. Nivelul scăzut de încredere în justiție ar putea să fie și mai tare diminuat în cazul în care se apelează la speculații.

„Soluțiile în justiție nu sunt dintre cele mai populare, fiindcă niciun politician care deține puterea nu va putea vorbi până la capăt deschis care sunt soluțiile pentru justiție, deoarece ele nu sunt populare, ele sunt complicate, dificile și durează în timp”, spune Alexandru Tănase.

Potrivit lui, actualmente, competitorii politici ar fi bine să recurgă la excluderea subiectelor legate de reforma judiciară din confruntarea politică.

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu susține că actualmente se observă o tendință destul de interesantă în ceea ce ține de sistemul judecătoresc și reforma justiției, pe de o parte, și lupta anticorupție, pe de altă parte.

„Observăm că avem anumite rezultate pe lupta anticorupție în ultimii ani, iar, în ceea ce ține de integritatea sistemului judecătoresc, reforma în sistemul de justiție în unele locuri a eșuat. Regretăm foarte mult, ne asumăm și noi o parte din responsabilitate și nu atât pentru că legile ar fi proaste, deoarece am avut legi foarte bune. La nivel de implementare, probabil, și de bun simț, toată clasa politică și toată societatea a picat aici. Greu de spus cine este vinovat. Poate a venit timpul să luăm niște decizii mai radicale, neordinare”, spune democratul.

Președintele Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, susține că lipsa de încredere în justiție este o problemă fundamentală. În opinia lui, actualmente sistemul judecătoresc trebuie construit de la zero. Potrivit lui, percepția publică acum este că partidul de la guvernare dă indicații sistemului judecătoresc.

You may also like

Comments are closed.

By