Deputații PD au semnat petiția PAS prin care cere instituțiilor europene să investigheze furturile din sistemul bancar

52857-15392-51761-86

Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova au semnat astăzi petiția inițiată de Partidul Acțiune și Solidaritate, prin care adepții Maiei Sandu cer instituțiilor europene să investigheze furturile din sistemul bancar al țării.

Exponenții PAS au rămas nemulțumiți, însă, și asta pentru că deputații au scris în petiție că vinovați de furt s-ar face inclusiv Maia Sandu și fostul său șef de partid, Vlad Filat, alături de primarul de Orhei, Ilan Șor.

Totodată, deputații Partidului Democrat au venit și cu o petiție proprie, în care cer investigarea implicării fruntașilor PLDM în jefuirea Băncii de Economii, a Băncii Sociale și a Unibank. Mai mult, se spune în petiția democraților, există indicii că PLDM a beneficiat de bani furați în campania electorală din 2014.

”Ne adresăm cu solicitarea de a efectua verificări la nivelul Uniunii Europene, care să vizeze posibila implicare a guvernării PLDM și a doamnei Maia Sandu, care a fost membru al acestei guvernări, în jefuirea celor trei bănci moldovenești. Există indicii serioase că PLDM a fost finanțat în campania electorală din 2014 de omul de afaceri Ilan Șor tocmai din bani proveniți de la aceste trei bănci falimentare, de această finanțare, beneficiind o parte dintre candidații PLDM, inclusiv dna Maia Sandu”, se conține în petiția PDM.

În documentul citat, democrații fac trimitere și la deplasările peste hotare ale lui Vlad Filat și ale Maiei Sandu, finanțate, de asemenea, din bani proveniți din frauda bancară. ”În același timp, conform datelor din dosarul penal în baza căruia a fost condamnat fostul președinte al PLDM și fostul premier Vlad Filat, dar și conform numeroaselor materiale din presă, dl Filat și dna Maia Sandu, dar și alți reprezentanți ai PLDM, au călătorit la Bruxelles și în alte capitale cu avioane de lux, toate aceste deplasări fiind plătite din bani obținuți în urma fraudei bancare”, au spus democrații.

Deputații PDM cer și investigarea liderului PPDA, Andrei Năstase, care a organizat proteste pe bani oferiți de Ilan Șor și Vlad Filat. ”Solicităm, de asemenea, ca cercetările să vizeze și persoana dlui Andrei Năstase, președinte al PPDA, despre care există indicii solide că în anul 2015 a organizat proteste de stradă finanțate de către dnii Șor și Filat, cu bani devalizați din cele trei bănci menționate”, se mai spune în petiția citată.

Deputații PDM solicită factorilor de decizie europeni și investigarea activității Fundației Open Dialog, care ar fi furnizat echipamente militare insurgenților din Donbass, dar și legăturile liderilor PAS și PPDA, Maia Sandu, și, respectiv, Andrei Năstase, cu această organizație dubioasă. ”Rugăm înalții demnitari europeni atât activitatea Fundației Open Dialog, care, potrivit informațiilor publicate în presă, a livrat armament în Donbass, estul Ucrainei, dar și a făcut lobby pe bani murdari în favoarea unor infractori importanți din spațiul CSI, inclusiv în favoarea lui Veaceslav Platon, implicat în furtul din sistemul bancar moldovenesc. Credem necesară și verificarea relațiilor acestei fundații cu politicieni din Republica Moldova, inclusiv cu deputați din PLDM, dar și cu liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și, respectiv, Andrei Năstase», se mai conține în petiția parlamentarilor PDM.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By