De la 1 octombrie, circa 95 de mii de persoane primesc pensii mai mari

pensie

Aproape 95 de mii de persoane primesc începând de la 1 octombrie pensii mai mari. Este vorba despre moldovenii care beneficiază de alocaţii pentru limita de vârstă şi pentru dizabilitate, stabilite din anul 2014 până în 31 martie 2017.

Această creştere este ultima etapă de valorizare a pensiilor, care face parte din reforma implementată de Guvernul Filip.

Recalcularea alocaţiilor va fi efectuată din oficiu, fără ca oamenii să se deplaseze la casa teritorială de asigurări sociale.

Peste 85 de mii de pensionari vor primi alocaţii mai mari cu 20 la sută, adică cu peste 300 de lei mai mult. Astfel, pensia medie pentru această categorie a ajuns la 1.785 de lei.

Totodată, aproape zece mii de persoane cu dizabilităţi vor primi indemnizaţii mai mari cu 40 la sută, adică cu 415 lei mai mult.

Până acum, au fost revăzute pensiile stabilite în perioada 2001-2008 pentru aproape 84 de mii de beneficiari, cele calculate pentru anii 2009-2011 pentru 68 de mii de persoane, dar şi pensiile din 2012-2013 pentru 54 de mii de moldoveni.

Premierul Pavel Filip a declarat că valorizarea pensiilor este o reformă complicată, prin care Guvernul şi-a dorit să corecteze o nedreptate.

Mărimea majorării variază în funcție de contribuția persoanelor la bugetul asigurărilor sociale.

„În cazul pensiilor de limită de vârstă majorarea este în mediu cu 300 de lei, iar în cazul pensiei de dizabilitate de circa 415 lei. Vorbim de majorări diferențiate în funcție de majorarea salariului pe care persoana l-a primit, salariul formal, salariul din care au fost reținute și achitate contribuții de asigurări sociale”, a spus Nelea Rusu, secretar de stat în domeniul sănătății.

Ultima etapă de valorizare a pensiilor urma să se încheie peste un an și jumătate. Totuși, Guvernul a reușit să facă acest lucru mai devreme.

„Este posibil datorită faptului că și economia națională și-a îmbunătățit activitatea inclusiv în prima jumătate a acestui an de 5,2 la sută”, a spus Mircea Buga, consilier principal de stat în domeniul social.

sursa: publika.md

You may also like

Comments are closed.

By