Problema plăților informale din școli răbufnește din nou: o mămică s-a plâns premierului Filip (Scrisoare)

3sp-4-2018-696x417

Problema plăților informale din școli răbufnește din nou, la început de an de studii. Unii profesori care insistă pe la televiziunile opoziției că au salarii mizere și cer majorarea substanțială a lefurilor pentru ei, uită să menționeze că primesc sporuri grase din partea părinților, în plic.

Redacția Actual.MD  a intrat în posesia unor scrisori, expediate de mama unei fete în adresa prim-ministrului, în care denunță practicile vicioase, puse la cale în școli de către unii simpatizanți ai Maiei Sandu.

Este vorba despre Natalia Bzovîi, profesoară la un liceu din capitală, acuzată că a primit ilegal mii de lei în anii trecuți de la părinții elevilor. Anexate la scrisori sunt și extrase în care erau trecute sumele colectate pentru ”doamna Natalia”.

DESCHIDE SCRISORILE DE MAI JOS

Plangere-1

Plangere-2

Astfel, de ziua profesorului, Natalia Bzovîi a beneficiat de 1200 de lei, iar în anexă este scris negru pe alb că banii au fost oferiți în plic. Darurile de ziua de naștere au valorat deja 1500 de lei, iar florile și bomboanele – încă 180 de lei. De 8 martie, Natalia Bzovîi a primit daruri în sumă de 330 de lei.

Calculele făcute de părinte arată că, doar pentru cadouri, de la copii au fost colectați câte 92,3 lei.

Când ilegalitățile au ieșit la iveală, a început perioada de calvar pentru mama care le-a sesizat și fetița ei. Aceasta afirmă că Natalia Bzovîi a pus la cale o campanie întreagă de hărțuire, în care a implicat și mai mulți părinți, dar și administrația liceului și funcționari de la Direcția Educație. ”În același timp, diriginta Natalia Bzovîi mergea la emisiuni televizate, unde cerea nemeritat salariu mai mare pentru profesori”, notează semnatara scrisorii către prim-ministru.

În toată această perioadă, susținătoarea Maiei Sandu, care afirma pe la posturile TV de opoziție ca mai nu moare de foame, primea lunar ”ajutor material” din partea părinților. Iată doar câteva cifre:

  • 01.12.2015 – ajutor material pentru noiembrie – 1400 de lei;
  • 21.12.2015 – ajutor material pentru decembrie – 1150 de lei;
  • 29.01.2016 – ajutor materiale pentru ianuarie – 950 de lei;
  • 26.02.2016 – ajutor material pentru februarie – 1050 de lei;
  • 29.03.2016 – ajutor material pentru martie – 1050 de lei;
  • 12.05.2016 – ajutor material pentru aprilie – 900 de lei;
  • 31.05.2016 – ajutor material pentru mai – 1000 de lei.

În total, timp de șapte luni, ”doamna Natalia” a primit de la părinți 7200 de lei. Este de menționat că, după ce a fost expediată scrisoarea în adresa prim-ministrului, represaliile puse la cale de profesoara vizată au crescut în intensitate, asta pentru că numărul părinților care erau de acord să participe în continuare la ilegalitățile descrise a scăzut considerabil.

Frustrările acesteia au căzut în capul copilului, care a fost supus unor presiuni psihologice atât din partea pedagogului, cât și a unor părinți, despre care mama sa spune că au fost asmuțiți de către dirigintă. Ca urmare, fata a fost transferată în altă clasă, fără acordul părinților. Această situație a determinat-o pe mamă să trimită o nouă scrisoare în adresa prim-ministrului, în care descrie dezmățul la care s-au dedat susținătorii Maiei Sandu. Nu știm care a fost răspunsul la această scrisoare, dar comportamentul beneficiarilor de ”ajutor material” și cadouri în plic din partea părinților uită să menționeze aceste plăți ilegale și țin isonul unui alt șomer VIP, Maia Sandu, care vrea cu tot dinadinsul să pună mâna pe bani publici.

sursa: actual.md

You may also like

Comments are closed.

By