Porcii din localitățile afectate de pesta porcină africană vor fi sacrificați, iar proprietarii animalelor – despăgubiți

porc_6785496758940_34037200

Circa 700 de porci din localitățile afectate de pesta porcină africană urmează a fi sacrificați, iar proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți. Suma care va fi alocată în acest scop se ridică la 1 milion și jumătate de lei. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată astăzu de prim-ministrul Pavel Filip.

În cadrul acesteia, premierul a cerut măsuri urgente pentru a preveni răspândirea bolii pe teritoriul țării noastre.

Pentru a nu permite răspândirea bolii, va fi extinsă perioada de vânat pentru mistreți, vulpi și șacali pe tot parcursul anului, iar autorizația în acest scop va fi gratuită. Totodată, vor fi create și grupuri speciale pentru vânatul mistreților.

La fel, va fi înăsprit controlul la punctele de trecere a frontierei, fiind interzis importul cărnii și a produselor din carne de porc. În paralel, va fi desfășurată o amplă campanie de informare a populației despre pericolul răspândirii pestei porcine africane. De asemenea, vor fi evaluate plantațiile de porumb, în scopul neadmiterii procesării ca furaje pentru animale a plantelor de porumb afectate de către mistreți, se spune într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit ANSA, de la începutul anului au fost înregistrate 22 focare de pestă porcină. În prezent, rămân active 13 focare din 6 localități din raioanele Ștefan-Vodă, Vulcănești și Cahul. Sub monitorizare sunt și 3 zone unde virusul a fost depistat la mistreți.

You may also like

Comments are closed.

By