Platon – raiderul trage de sfori chiar și din pușcărie. Acum se judecă cu BNM

platon

Tupeu nemaipomenit de raider. După ce a fost condamnat în dosarul BEM, Veaceslav Platon, supranumit şi „raiderul nr.1 din CSI”, a dat în judecată Banca Naţională a Moldovei, pentru că instituţia i-a amendat pe foştii administratori ai Băncii de Economii şi pe vicepreşedintele Unibank. Asta în condiţiile în care, în primă instanţă, lui Platon i s-a spus inechivoc că nu are nicio legătură cu amenzile şi persoanele în cauză. Cu toate acestea, raiderul de după gratii a ajuns să se judece cu BNM până la Curtea Supremă de Justiţie.

În luna aprilie 2017, Veacelav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea dreptului de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de 5 ani. El a fost învinuit pentru delapidarea BEM cu aproximativ 800 de milioane de lei.

La numai o lună diferență, pe 10 mai 2017, Veaceslav Platon, a depus cerere de chemare în judecată împotriva Băncii Naționale a Moldovei „cu privire la contestarea actelor administrative”. Cele din urmă fiind amenzi pentru foştii membri ai consiliului si organului executiv ai Băncii de Economii şi Unibank, valoarea cărora ajunge la 100 de mii şi 250 lei, ceea ce constituie zece salarii medii pe activităţi financiare.

Platon a încercat să invoce anumite modificări din legislația R. Moldova, din care ar reieși că deciziile BNM au fost emise contrar prevederilor legale.

În cele din urmă, prima instanță a luat decizia de a respinge acțiunea lui Platon ca fiind nefondată. Instanța a justificat acest lucru prin faptul că amenzile au fost aplicate foștilor administratori și că Platon nu are nicio legătură cu aceste decizii. Raiderul însă este de altă părere și a atacat decizia primei instanțe la Curtea de Apel, precizând că el, ca orice simplu cetățean al R. Moldova, nu este de acord cu deciziile BNM de a-i amenda pe foștii administratori de la BEM și UB – bănci pe care, de altfel, Platon le-a devalizat de 800 milioane de lei, potrivit deciziei instanței în dosarul său.

Într-un final, atât Curtea de Apel, cât și Curtea Supremă de Justiție au respins recursul lui Veaceslav Platon. Încheierea este irevocabilă.

Vedeți mai jos decizia integrală a CSJ:

De precizat că în 2016 supranumitul „raiderul nr.1 în spațiul CSI”, Veaceslav Platon, a coordonat telefonic din Penitenciarul nr. 13 scoaterea banilor blocați de la companiile de asigurări „Moldasig” și „Alliance Insurance Group”. Conturile bancare țintite de Platon se aflau sub sechestru aplicat de Procuratura Anticorupție și blocate de Comisia Naţională a Pieţii Financiare (CNPF).

 

sursa: Deschide.MD

You may also like

Comments are closed.

By