PENIBIL! Şi-a atribuit monopolul asupra luptei cu falsurile, dar promovează cu insistenţă informaţii false

mass-media-poster
Petru Macovei, conducătorul ONG-ului „Asociația Presei Independente” (API), este acuzat de portalul Stopfals.com de faptul că instituie un monopol nemeritat asupra luptei cu știrile false şi nu ezită să manipuleze opinia publică, atunci când are ocazia.

Această declarație este determinată de un ultim material publicat pe site-ul Stopfals.md, pe care API îl gestionează, în care se etichetează drept fals articolul publicat de Stopfals.com, care demonstrează că Ziarul de Gardă a manipulat opinia publică, folosind eronat termenul de „expulzat”.

“În politica editorială a publicației Stopfals.md persistă o ură și o antipatie semnificativă față de unele portaluri de știri sau televiziuni care sunt atribuite unor reprezentanți ale partidelor de guvernământ și o dragoste deosebită față de publicațiile on-line și televiziunile ce sunt atribuite unor partide de opoziție”, consideră redacţia portalului Stopfals.com.

“Atitudinea indiferentă față de tentativele de dezinformare și propagandă venite din partea presei afiliate partidelor de opoziție nu se manifestă pentru prima dată. Pe site-ul nostru noi am publicat mai multe articole în care evidențiam lacunele site-urilor afiliate opoziției. Un exemplu al acestora este articolul:„#StopFals: Manipulare din partea ZdG. MAEIE nu a cerut excluderea de pe agenda ONU a subiectului privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană”. În acest articol am arătat cum site-urile de știri Ziarul De Gardă, TV8, Independent, Adevărul Moldova și Unimedia au interpretat greșit un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a folosi știrile în scopuri manipulatorii și propagandistice”, mai scrie Stopfals.com.

Un alt articol care putea fi publicat de Stopfals.md a fost investigația bloggerului Denis Rusu cu privire la folosirea unei identități false a unui postac pro-Platforma DA.

“Situația a deveni și mai gravă atunci când un vice-președinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a insistat pe faptul că avem de furcă cu o persoană reală! Bloggerul a demonstrat că pozele și identitatea este folosită a unui interpret din România, care la rândul său a venit cu o reacție preluată de unele portaluri de știri din Republica Moldova dar nu și de către Asociația de Presă Independentă condusă de către Petru Macovei sau de subramura acestei asociații, publicația StopFals”, notează sursa citată.

Între timp, deşi şi-a atribuit monopolul asupra luptei cu falsurile, site-ul Stopfals.md sare în apărarea Ziarului de Gardă, deşi acesta a tirajat, zilele trecute, o minciună gogonată.

Amintim că Ziarul de Gardă (zdg.md) a publicat ieri, 13 septembrie, o nouă știre falsă despre cazul cetățenilor turci din Moldova expulzați în Turcia la începutul lunii curente. Cei de la ZdG manipulează chiar din titlu. Știrea lor este întitulată „FOTO/DOC. O țară fără „Orizont”: Întâlnirile politice, dosarul penal și extrădarea a 18 cetățeni turci”, dar în realitate nici un cetățean turc nu a fost extrădat din Moldova, iar acele 7 persoane reținute de SIS au fost expulzate din țara noastră.

Stopfals.com demonstrează că diferența dintre expulzare și extrădare este una mare din punct de vedere juridic. Extrădare înseamnă când un stat cere altui stat repatrierea unui cetățean acuzat de înfăptuirea unei infracțiuni, iar expulzare este atunci când un stat decide singur declararea unui străin persona non grata pe teritoriul său (exact cum s-a întâmplat în cazul lui Rogozin, cetățean rus interzis în Moldova).

Prin folosirea cuvântului extrădare jurnaliștii din presa de opoziție încearcă să vină cu acuzații nefondate la adresa guvernării, ascuzându-se în spatele principiului libertății de exprimare.

Mai mult, portalul gestionat de Macovei a ignorat cu desăvârșire falsul promovat cu insistență pe rețele de socializate de către propagandistul Platformei DA, Alexandru Cozer. Acesta a distribuit o poză în care, alături de imaginea președintelui Parlamentului, Andrian Candu, a montat o altă imagine, cu un grup de cetățeni turci, reținuți în 2016, după tentativa eșuată de lovitură de stat. Cozer a mințit că oamenii din imagine sunt cetățenii turci expulzați din țară. Dar acest fals grosolan ”nu a fost observat” de către stopfals.md.

You may also like

Comments are closed.

By