Mesaj dur pentru Maia Sandu din partea a zeci de primari: Ați căutat să închideți calea căter UE, în mod egoist, doar pentru că nu mai aveați mâna pe putere și scaunul călduț de la minister

maia sandu

Zeci de primari din țară i-au trimis un mesaj dur liderului PAS, Maia Sandu, care a încercat să exercite presiuni asupra aleșilor locali. Asta după ce aproape 800 de primari, reprezentanți ai mai multor formațiuni politice, au denunțat la instituțiile europene comportamentul cinic al liderilor opoziției de dreapta, care prin manipulări și minciuni își atacă țara, ca să ajungă la putere.

Primarii califică scrisoarea trimisă lor în numele Maiei Sandu drept o încercare de justificare a poziției și rolului ei nefast în decizia forurilor Uniunii Europene de a îngheța temporar asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova.

”Orice ați avea de împărțit cu actuala guvernare, strategia dumneavoastră de a propune și susține pedepsirea cetățenilor Republicii Moldova de către partenerii externi este total greșită și dăunătoare. Nu doar că cetățenii vor avea de suferit din pricina că nu vin resurse financiare atât de necesare, dar ei ar putea pierde încrederea chiar în parcursul european al țării”, se arată în mesajul aleșilor locali.

Aceștia mai scriu că strategia dată îi va aduce liderului PAS disprețul oamenilor, nu voturi.

”Ei văd în astfel de demersuri egoism, carierism și lipsă totală de empatie cu nevoile lor cele mai urgente”, mai scriu primarii.

Aleșii locali s-au arătat indignați și de acuzațiile Maiei Sandu precum că ei au semnat scrisoarea din iulie sub presiunea guvernării și că pune la îndoială capacitatea lor de a analiza lucrurile.

”Oricare ar fi părerea dvs. despre opoziția proeuropeană din Republica Moldova, sper că sunteți de acord că instituțiile europene nu sunt superficiale și că oamenii care lucrează acolo au capacitatea de a analiza și a aprecia lucrurile corect. Altfel, dacă nu credeți în instituțiile europene, nu ar avea rost să sprijiniți parcursul european al Republicii Moldova”, se arată în răspunsul semnat de Maia Sandu.

Primarii resping astfel de abordări și le califică drept arogante și egoiste.

”Consideram de asemenea că este arogant și jignitor din partea dumneavoastră să vă dați cu presupusul în ceea ce privește motivele scrisorii noastre către instituțiile europene. Nu puteți accepta faptul că așa gândesc mulți primari din țara? Credeți cumva că ar trebui să ne bucurăm de o decizie care afectează țara și comunitățile noastre locale? Credeți, de asemenea, că ar trebui să refuzăm a vedea realitatea – că actuala guvernare chiar a făcut progrese pe calea europeana? Partidul din care v-ați născut ca politician a adus țara în pragul colapsului financiar și a generat o fraudă uriașă, pentru care partenerii externii ne închiseseră toate ușile. După ce actuala guvernare a redeschis calea către UE, dumneavoastră ați căutat mai departe să o închideți, în mod egoist, doar pentru că nu mai aveați mâna pe putere și scaunul călduț de la minister”, îi amintesc aleșii locali Maiei Sandu.

În scrisoare se menționează că mulți dintre primari o consideră pe liderul PAS un politician fals, clevetitor, cu abordări greșite, incapabil să facă lucruri concrete pentru țară. Aceștia îi bat obrazul că politicianul de pe Facebook nu cunoaște și nici nu vrea să cunoască preocupările aleșilor locali.

”A fi primar înseamnă să rezolvi în fiecare zi problemele oamenilor. Ei își doresc lucruri concrete azi, nu promisiuni pentru un viitor neclar. Oamenii zilnic muncesc, își întemeiază familii, educă copii și îi pregătesc de grădiniță ori de școală. Oamenii vor azi pentru copiii lor grădinițe și școli mai bune, alimentație mai bună, drumuri mai bune prin localități. Iar noi, primarii, ținem cont tot timpul de aceste dorințe ale lor și căutăm să le îndeplinim, pe când dumneavoastră atacați proiectele guvernării orientate exact către oameni! Dar e de înțeles. Mulți dintre noi încă își mai amintesc cum ați închis școli fără discernământ, în bătaie de joc față de copii și părinți amărâți. Din păcate, foamea de putere vă face oarbă”, menționează primarii semnatari.

Totuși, ei își exprimă disponibilitatea de a discuta cu politicieni, dar numai cu cei ”care-și propun să lupte pentru cetățenii Republicii Moldova, dar nu împotriva lor”. ”Schimbați-vă atitudinea, recunoașteți greșelile făcute, renunțați la ceartă și dezbinare ca instrumente politice, veniți alături de cetățeni și de comunitățile locale și oferiți-le soluții concrete pentru îmbunătățirea vieții de ·zi cu zi. Doar după o astfel de pocăință politică este posibil un dialog. Cuvintele dumneavoastră de până acum nu sunt suficiente”, se arată la final în mesajul a zeci de primari din țară.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By