Editorialist, despre discursul premierului Filip la ONU privind retragerea trupelor ruse: A fost tranșant, spunând lucrurilor pe nume

filip onu

Discursul premierului Filip la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite demonstrează că Moldova încearcă să rezolve problemele sale naționale în cadrul celei mai importante organizații mondiale din lume. Jurnalistul Petru Bogatu remarcă faptul că lui Pavel Filip nu i-au scăpat două oportunități pentru a promova pe agenda ONU chestiunea prezenței militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

“În primul rând, a luat în calcul disponibilitatea noului secretar general al ONU, Antonio Guterres, de a da o atenție mai mare conflictelor înghețate și amenințărilor la suveranitatea și securitatea unor state care se confruntă cu amestecul străin constant în afacerile lor interne. În cel de-al doilea rând, a ținut seama de crearea unei conjuncturi internaționale favorabile pentru a cere Moscovei de la tribuna ONU să-și evacueze trupele din Transnistria. Neîndoios, atitudinea negativă a Occidentului față de anexarea Crimeii și declanșarea războiului hibrid împotriva Ucrainei, în general față de expansionismul Kremlinului, au dat apă la moară autorităților moldovene care au profitat de ocazie în beneficiul său”, a scris Petru Bogatu, într-un editorial publicat de portalul deschide.md.

Editorialistul apreciază că primul-ministrul moldovean “nu s-a ascuns îndărătul unor eufemisme, aluzii și formule generale, după obiceiul agasant al politicienilor moldoveni”.

“A fost tranșant, spunând lucrurilor pe nume. Prezența militară rusă a fost taxată, de exemplu, ca fiind o violare flagrantă a dreptului internațional și a suveranității naționale a Republicii Moldova”, a mai scris Bogatu.

Şi jurnalistul Nicolae Negru crede că apelul tranșant făcut la tribuna ONU ca Rusia să își retragă imediat și necondiționat trupele din stânga Nistrului este de o importanță fără precedent pentru R.Moldova.

„Chiar dacă rezoluția adoptată în iunie este un simbolică, ea contează foarte mult. Or Rusia vrea să arate în fața lumii că este o forță morală, vrea să dea lecții de principii și valori. Faptul că, de câțiva ani încoace R.Moldova a început să ceară tranșant retragerea trupelor ruse, ajungând până la cea mai importantă tribună internațională confirmă progresul în acest sens”, a scris Nicolae Negru, într-un articol publicat de deschide.md.

Nicolae Negru speră că în următoarele discursuri la ONU, reprezentanții Chișinăului vor trebui să vină și cu o listă de acțiuni concrete întreprinse privind retragerea trupelor din Transnistria.

„Nu trebuie să se rezume la rezoluțiile simbolice al Organizației, e nevoie ca luarea de poziție a ONU să fie urmată de un plan de acțiuni concrete din partea Chișinăului, chiar dacă Rusia nu le va lua deloc în calcul”, notează Nicolae Negru.

You may also like

Comments are closed.

By