Două organizații condamnă modul în care mass-media a reflectat știrea despre agresarea fostului ministru al muncii, Valentina Buliga

DECLARATIE-BULIGA-1-770x515

Membrii Platformei pentru Egalitate de Gen și ai Coaliției Naționale ”Viața fără Violență în familie” își exprimă îngrijorarea față de modul în care unele surse media au reflectat știrea cu privire la decizia CtEDO, în care Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite 7.680 de euro, despăgubiri pentru un pensionar din Glodeni, care a lovit-o peste față pe Valentina Buliga, ex-ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

„Forma în care a fost mediatizată știrea, cât și reacțiile internauților, au distorsionat și au dus în eroare cititorii asupra deciziei CtEDO și cauzele reclamantului specificate în plângere.

„Reiterăm, că în februarie 2015, reclamantul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, în care a invocat că i-a fost încălcat dreptul la libertate şi siguranţă, prevăzut de articolul 5 CEDO.

Amintim concomitent, că în privința reclamantului justiția RM a pornit o cauză penală pentru huliganism”, menționează semnatarii într-o declarație.

Totodată, autorii declarației constată că prin atitudinea față de acest caz, se încurajează violența în societate.

„Suntem martori la susținerea și promovarea diferitelor forme de agresiune, discriminare și instigare la ură. Majoritatea internauților au asociat acest caz cu situația politică din țară și cu funcția pe care o deținea atunci victima. Astfel, au apărut comentarii de încurajare și apreciere a acțiunii de violență, care a avut loc.

Astfel, îndemnăm societatea să nu tolereze și să nu promoveze agresiunea, discriminarea și violența și să păstreze decența în exprimări.

Încurajăm Instituțiile Media să monitorizeze și, la necesitate, să excludă orice comentariu de instigare la ură și violență de orice fel împotriva oricui, inclusiv a femeilor.

Facem apel public către orice persoană: femeie bărbat, tânăr, copil, demnitar sau simplu cetățean, care este victimă sau martor a violenței să raporteze autorităților competente. Doar astfel vom putea construi o societate fără violență”.

You may also like

Comments are closed.

By