Dezbateri în Parlamentul European: „Open Dialog” acuzată de finanţări dubioase, lobby pentru infractori periculoşi și livrări de echipament militar în Donbass

sandu nastase FOD open dialog Kozlowska

Finanţări dubioase, lobby pentru infractori periculoşi, livrări de echipament militar în Donbass, acestea sunt doar câteva dintre acuzațiile aduse Fundaţiei Open Dialog, care face lobby la Bruxelles pentru partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase.

În cadrul unei dezbateri organizate sub egida OSCE, la Parlamentul European, delegaţii au atras atenţia asupra agendei ascunse a fundaţiei Open Dialog şi asupra manipulării şi corupţiei pe care le exercită la Bruxelles, sub masca apărării democraţiei şi a drepturilor omului.

Delegaţi din Armenia, Italia, Lituania, Ucraina şi Marea Britanie au discutat despre modul prin care Fundaţia Open Dialog foloseşte informaţii false pentru a influenţa deciziile luate de politicienii europeni, fie că e vorba de Parlamentul European, de Comisia Europeană sau de Consiliul Europei.

Ca exemplu este dat cazul miliardarului kazah, Mukhtar Ablyazov, dat în urmărire internaţională pentru fraudarea a peste 7 miliarde de dolari. Open Dialog a reuşit să îi creeze la Bruxelles imaginea unui om de afaceri persecutat politic şi să obţină susţinerea unor europarlamentari. Mai mult, aceştia au semnat o scrisoare prin care au solicitat şi au obţinut eliminarea lui Mukhtar Ablyazov de pe lista prioritară a fugarilor căutaţi de Interpol.

Open Dialog a făcut lobby şi pentru Veaceslav Platon, condamnat în Moldova pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. El era prezentat în 2016 de activiştii fundaţiei drept o victimă căreia îi erau încălcate drepturile. Astfel, s-a ajuns chiar ca într-o declaraţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să se ceară eliberarea din închisoare a raiderului numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon.

În cadrul dezbaterii de la OSCE a fost remarcat faptul că toţi cei prezentaţi ca dizidenţi politici de Open Dialog sunt de fapt urmăriţi sau condamnaţi penal pentru fraude şi spălare de bani în proporţii foarte mari. Iar la rândul lor aceştia, cum este cazul lui Mukhtar Ablyazov, oferă finanţări substanţiale fundaţiei controversate. Iar sumele investite pentru activităţi de lobby sunt de ordinul sutelor de mii de euro anual.

Delegaţii la dezbatere au subliniat că preşedintele Open Dialog, Liudmila Kozlovska, care este cetăţean ucrainean, a primit interdicţie de intrare în spaţiul Schengen. Polonia o acuză de activităţi ce aduc atingere securităţii naţionale.
Anterior, fundația a fost acuzată într-un raport prezentat în Parlamentul European că ar fi implicată în războiul hibrid dus de Federaţia Rusă contra Occidentului. Mai mult, potrivit unor informaţii din presă, principalul finanţator al fundaţiei, fratele Liudmilei Koslovska, deţine o companie în Crimeea care se ocupă de livrarea de echipamente pentru submarinele nucleare ruseşti.

Open Dialog este o organizație foarte activă şi atunci când este vorba de partidele PPDA şi PAS. Liderii acestora, Andrei Năstase şi Maia Sandu, s-au deplasat pe banii fundaţiei la o conferinţă organizată de aceeaşi fundaţie la Parlamentul European. Mai mulţi europarlamentari au făcut apel la investigarea surselor de finanţare a fundaţiei Open Dialog, iar la Chişinău, un grup de deputaţi a cerut structurilor statului să investigheze acţiunile organizaţiei neguvernamentale şi legăturile sale cu anumite grupuri de interese.

sursa: Publika.MD

You may also like

Comments are closed.

By