De la 1 octombrie cresc pensiile pentru încă 95 de mii de vârstnici. Pavel Filip: Prin reforma pensiilor am înlăturat o nedreptate

lei-moldovenesti-bani-600x360

Veste bună pentru persoanele de vârsta a treia. Din 1 octombrie, circa 95 de mii de moldovenii vor primi pensii mai mari. Sunt vizate persoanele care beneficiază de alocaţii pentru limita de vârstă şi cele de dizabilitate, stabilite în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 martie 2017. Recalcularea alocaţiilor va fi efectuată din oficiu, fără ca persoanele să se deplaseze la organul teritorial de asigurări sociale. Această creştere este ultima etapă de valorizare a pensiilor, din cadrul reformei implementată de Guvernul Filip.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, este vorba de 85 064 beneficiari de pensii pentru limita de vârstă și de 9 753 de beneficiari de pensii de dizabilitate. Urmare a acestei valorizări, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă crește cu 308,43 lei (cu 20%, până la o medie de 1784,94 lei), iar în cazul pensiilor de dizabilitate majorarea va constitui 415,24 lei (cu peste 40%, până la o medie de 1368,45 lei).

„O reformă complicată prin care ne-am dorit să corectăm o nedreptate. Acum avem certitudinea că am pus bazele unui sistem de pensii corect și echitabil. După încheierea acestei ultime etape, putem spune că am ajustat pensiile afectate de devalorizarea banilor în timp pentru toți cei care au fost nedreptățiți după anul 2000”, a declarat premierul Pavel Filip, care a inițiat reforma pensiilor.

Procesul de valorizare, care face parte din reforma pensiilor, a fost inițiat în 2017, iar Guvernul a reușit încheierea acestuia cu 1 an și jumătate mai devreme decât era preconizat inițial.

You may also like

Comments are closed.

By