Curtea Constituțională l-a SUSPENDAT din funcție pe Igor Dodon

curtea constitutionala

Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din nou din funcție pe președintele țării, Igor Dodon, din motiv că nu și-a onorat obligațiunile privind numirea în funcție a noilor miniștri ai Sănătății și Agriculturii. Interimatul funcției urmează să fie asigurat de către președintele Parlamentului, Andrian Candu sau chiar de către premierul Pavel Filip, informează Realitatea.MD.

Amintim că, la 18 septembrie curent, Coaliția de guvernare, în frunte cu PDM au luat decizia de a face în cadrul Cabinetului de miniștri remanieri de cadre. Astfel, Svetlana Cebotari, Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), și Liviu Volconovici, Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), au fost retrași din funcție. La MSMPS a fost desemnată Silvia Radu, iar la MADRM Nicolae Ciubuc, candidaturi respinse de către șeful statului pentru a fi numiți în funcție.

Din aceste considerente, pentru a nu admite un blocaj instituțional, un grup de deputați s-a adresat Curții Constituționale pentru a se expune asupra decizie președintelui, pentru că a refuzat să semneze decretele de numire în funcție a celor doi miniștri.

De menționat că, autorii sesizării – deputații PDM Eugeniu Nichiforciuc și Sergiu Sîrbu, precum și reprezentantul Guvernului nu s-au prezentat la ședința CCM, iar consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, nu a fost împotrivă ca ședința să se desfășoare chiar și în lipsa autorilor sesizării.

Realitatea.md amintește că, Igor Dodon a fost suspendat anterior de două ori din funcție de către Înalta Curte Supremă pentru același lucru, atunci când a refuzat numirea în funcție a noului ministru al Apărării, Eugen Sturza, precum și a altor cinci miiniștri și un un vicepremier.

You may also like

Comments are closed.

By