Blogger: Moldova a fost nevoită să plătească din bugetul de stat 6,7 milioane de euro…unor oligarhi, din cauza lui Andrei Năstase

topa_nastase

Din cauza liderului PPDA, Andrei Năstase, Republica Moldova a fost nevoită să plătească aproape 7 milioane de euro, drept despăgubiri fixate de CEDO, iar banii au ajuns în buzunarele oligarhilor Victor și Viorel Țopa.

Bloggerul Gheorghe Cananău amintește, într-un material publicat astăzi, că Andrei Năstase a reprezentat interesele oligarhilor refugiați în Germania și condamnați pentru șantaj, delapidare, spălare de bani și falsificare de documente. Sursa citată face trimitere la „Cazul” AIR Moldova, care a secătuit considerabil bugetul statului.

”După plecarea din Procuratură și până în vara anului 2002, Andrei Năstase a fost director-adjunct pe probleme juridice la Air Moldova, transformată, cu girul lui Victor Țopa, în întreprindere mixtă moldo-germană. Mai exact, la începutul anilor 2000, Victor Țopa deținea mandatul de director la ASAC care a semnat contract cu firma „Unistar Ventures GmbH, din Germania”, iar în urma acestui acord, Guvernul Moldovei urma să contribuie cu aproape 32 de milioane de lei, reprezentând 51%, iar compania germană 2,38 milioane de dolari – 49% din capitalul social”, notează Stâna Politică.

Portalul se referă și la conflictul dintre acționarii la întreprinderea mixtă „Air Moldova”.

”După doi ani, imediat după ce Țopa este demis din funcție de Ministru al Transporturilor, apare și conflictul dintre acționarii la întreprinderea mixtă „Air Moldova”, iar Andrei Năstase reprezintă interesele companiei Germane „Unistar Ventures GmbH, din Germania” în procesele de judecată. Unistar Ventures GmbH a fost fondată pe 30 aprilie 1999, cu un capital social de 25.000 de euro, de firma Herakles Beteiligungs Gesellschaft mbH, iar din decembrie 1999 a fost preluată de Hans-Jürgen Leibrandt. În aprilie 2011, proprietar al Unistar Ventures devine compania Frontenex Limited din Cipru, iar, în iunie 2011, Unistar îşi majorează capitalul până la un milion de euro şi îşi schimbă denumirea în German Aviation Capital GmbH”, scrie sursa citată.

”Astfel că din cauza (sau datorită) lui Andrei Năstase, actualul lider opozițional „antioligarhic”, după cum se autodenumește, Moldova a fost nevoită să plătească din bugetul de stat 6,7 milioane de euro…unor oligarhi!”, conchide autorul.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By