Angajat al Gării Orhei, reţinut în dosarul colectărilor ilicite de bani de la şoferi

gara casa peron

Un controlor de bilete din cadrul Întreprinderii de Stat „Gările şi staţiile auto”, filiala Orhei, a fost reţinut sâmbătă de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, fiind bănuit de complicitate la schema de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la şoferii de curse naţionale şi internaţionale în care figurează zeci de angajaţi ai Întreprinderii Gările şi staţiile auto.

Acesta a fost plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore şi este cercetat în dosarul pornit la începutul anului 2018, unde mai mulţi funcţionari ai întreprinderii sunt învinuiţi de organizarea unei scheme infracţionale, prin intermediul căreia se colectau milioane de lei de la şoferi pentru acoperirea mai multor abuzuri, comise în domeniul traficului de pasageri.

Amintim că, în iulie curent, CNA şi procurorii au reţinut mai mulţi şefi de filiale teritoriale, dispeceri, controlori şi casieri, aceştia fiind puşi sub învinuire pentru comiterea infracţiunilor de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu. Potrivit informaţiilor acumulate, şoferii de curse naţionale şi internaţionale erau obligaţi să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor care, la rândul lor, acumulau, până la finalul zilei, banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei.

În urma investigaţiilor, s-a constatat că suma colectată lunar, prin intermediul acestei scheme, se ridica la 1,5 milioane de lei – bani percepuţi drept mulţumire din partea şoferilor pentru scutirea lor de controale. Asta deoarece, majoritatea unităţilor de transport admiteau mai multe abateri, între care surplusul de pasageri, încălcarea graficului de circulaţie, lipsa evidenţei biletelor cumpărate etc.

Pentru a nu fi supuşi verificărilor şi sancţiunilor, aceştia erau obligaţi de operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.

Investigaţiile în acest caz continuă pentru deconspirarea tuturor beneficiarilor schemei.

You may also like

Comments are closed.

By