Ambasada Franței la Chișinău nu mai oferă servicii consulare, urmare a unei decizii luată de judecătoarea Domnica Manole

ambasada frantei

Misiunea diplomatică a Franţei în Republica Moldova şi-a schimbat locaţia pe strada Bucureşti, din Chişinău şi a anunţat că nu mai oferă servicii consulare. Ambasada a fost nevoită să-şi caute un nou sediu, după un scandal-monstru, declanşat în 2015, din cauza unor blocuri de locuit.

Acest lucru este urmarea unei decizii emise de judecătoarea Domnica Manole în 2014. Potrivit unei investigații a Centrului de Investigații Jurnalistice, Manole a emis hotărârea în favoarea unei companii de construcții, care a obținut, aproape gratis, un teren.

Tot ea a fost președintele completului de judecată de la Curtea de Apel, care a examinat recursul primăriei Chișinău împotriva construcției acestor clădiri. Manole, împreună cu ceilalți judecători, a respins recursul și a dat câștig de cauză companiei care a ridicat un bloc chiar în coasta Ambasadei Franței, fapt ce a provocat un scandal diplomatic.

domnica manole

foto:Ziarulnational.md

În timp ce liderii PAS şi PPDA trâmbiţează la toate colţurile că Domnica Manole este o magistrată cu multă verticalitate, în realitate aceasta nu este chiar atât de imaculată, cum pretinde. Ea a fost protagonista mai multor cazuri scandaloase.

Unul dintre acestea s-a produs în anul 2008, atunci când Pro TV a înregistrat o discuție, în spatele ușii întredeschise a biroului judecătoarei Manole, când ea discuta cu președintele de atunci al Consiliului Municipal, Eduard Muşuc, şi-i dădea sfaturi acestuia cu privire la un proces în care politicianul era implicat. Acest lucru este interzis de lege. Peste jumătate de an, CSM i-a aplicat cea mai mică pedeapsă posibilă – avertizarea.

În 2013, Ziarul de Gardă scria că Domnica Manole deţine cele mai multe maşini din­tre toţi jude­că­tori din R. Mol­dova – 11 la număr. Asta chiar dacă avea un salariu de câteva mii de lei. Majo­ri­ta­tea din­tre ele erau închi­ri­ate unei com­pa­nii de taxi. După acel arti­col, Domnica Manole a fost inves­ti­gată de Comi­sia Naţională de Inte­gritate (CNI), care a con­sta­tat că magistrata nu a indi­cat în declarația sa de avere un garaj, veni­tul din vân­za­rea a două mașini, două con­turi ban­care și două firme ale soțului.

Magistrata în cauză este vinovată și de cel puțin două condamnări ale Republicii Moldova la CEDO.  Este vorba de dosarele Hyde Park și alții v. Republica Moldova (hotărârea CEDO  a fost emisă la 31 martie 2009) și hotărârea Avram si Alții v. Moldova din 5 iulie 2011. Din cauza acestor condamnări, Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite despăgubiri din buzunarele cetățenilor de peste 50 de mii de euro.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By