3 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

Val de caniculă în Europa! Se așteaptă temperaturi record, în acest week-end, de peste 48 de grade Celsius

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Un val de caniculă s-a abătut peste Europa în ultimele zile. Meteorologii au avertizat că temperaturile în Spania și Portugalia ar putea depăși în acest weekend (4-5 august) recordul la nivel european. Se așteaptă ca temperaturile să depășească 48 de grade Celsius, în urma unui val de aer fierbinte venit din Africa.

Cea mai mare temperatură din Europa a fost înregistrată în anul 1977 la Atena, atunci când mercurul din termometre a urcat până la 48 de grade Celsius. Se pare că în acest weekend vom depăși acest record. Autoritățile din Spania și Portugalia au emis deja avertizări de cod roșu de caniculă pentru zone din sudul Portugaliei și provincia Badajoz, potrivit Mediafax.

Se așteaptă ca temperaturi de aproape 40 de grade să fie înregistrate și în sud-vestul Franței, iar în Italia au fost emise avertizări de cod roșu de caniculă pentru mai multe regiuni din nordul și centrul țării, inclusiv vizând orașe precum Florența, Veneția și Roma. Organizația europeană Meteogroup a comunicat că sunt „25-30% șanse ca recordul european de temperatura să fie depășit” în acest weekend.

Temperaturi anormal de ridicate s-au înregistrat în luna iulie în mai multe zone ale Europei, inclusiv în Finnmark, la nord de Cercul Polar, unde temperatura a ajuns miercuri la 31,2 grade Celsius. În Grecia și Suedia s-au înregistrat și incendii de vegetație devastatoare cauzate de temperaturile ridicate și secetă.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img