Ruslan Codreanu a sesizat Procuratura Generală privind gunoiștea neautorizată de la Trușeni

img

Primarul general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, a sesizat Procuratura Generală a Republicii Moldova privind activitatea ilegală a gunoiştii de pe teritoriul administrativ al comunei Truşeni, de la periferia capitalei, în apropierea albiei râului Bâc.

În demersul semnat de primarul interimar Ruslan Codreanu, se menţionează că „anumite persoane fizice / juridice gestionează depozitul pentru deşeuri din construcţii şi demolări, în mod abuziv şi neautorizat, creând astfel o adevărată bombă ecologică pe teritoriul municipiului Chişinău. Pe această platformă se depozitează şi alte deşeuri care fac parte din fluxul periculoase şi anume anvelope uzate, deşeuri din azbest, deşeuri de membrane bituminoase, uleiuri uzate”.

În altă ordine de idei, în adresarea către Procuratura Generală se relatează că gunoiştea nu este la evidenţa organelor de protecţie a mediului şi există riscul major ca să fie poluat râul Bâc.

„În apropierea acestui sector sunt construite două prize de apă subterane – Priza de apă „Petricani” şi Priza de apă „Ghidighici”. Structura geologică a terenurilor din zonă este constituită din calcare recifale permeabile, care constituie rocile magazin ale orizonturilor acvifere Sarmaţianul Mediu şi Sarmaţianul Superior, care alimentează prizele de apă respective şi care se răspândesc până la sudul republicii şi constituie sursă de alimentare centralizată cu apă potabilă pentru localităţile din centrul şi sudul ţării”, se subliniază în demersul Primăriei municipiului Chişinău.

De asemenea, primarul general afirmă că există informaţii precum că anumite persoane percep în mod ilegal taxe de la cei care depozitează deşeurile pe această platformă.

În context, primarul interimar solicită Procuraturii Generale a Republicii Moldova examinarea cazului şi sancţionarea persoanelor vinovate, precum şi intervenţia organelor de drept pentru a sista activităţile de depozitare a deşeurilor în zonă.

img (3)

img (1)

img (2)

sursa: chisinau.md

You may also like

Comments are closed.

By