Pretenție de 50 de milioane de dolari contra Moldovei, în SUA

curent-electric

O companie energetică din Ucraina a cerut miercuri, 15 august, într-o instanță federală din SUA, să fie redeschis procesul în care intenționează să confirme un arbitraj de circa 50 de milioane de dolari împotriva Republicii Moldova în baza unui acord de furnizare a energiei, scrie mold-street.md.

Se întâmplă la mai mult de patru luni după ce Curtea de Casație de la Paris, cea mai înaltă instanță din Franța, a repus în vigoare o decizie prin care Moldova a fost obligată să plătească o presupusă datorie pentru energia electrică achiziționată la finele anilor 90.

Banii ar urma să fie încasați de la o firmă din Ucraina conectată la companii din Laundromatul rusesc și la controversatul bancher moldovean Veaceslav Platon, potrivit unei investigații Rise Moldova. E vorba de Komstroy LLC, care anterior a fuzionat cu Energoalians LLC, firma ce a inițiat litigiul în arbitraj după ce Moldova a pierdut procesele.

În octombie 2013, tribunalul de Arbitraj comercial ad-hoc decide că R. Moldova trebuie să plătească companiei Energoalians suma de 600 de milioane lei (circa 46,5 milioane de dolari la cursul de schimb leu-dolar de atunci), dintre 196 milioane reprezintă datoria propriu-zisă, restul fiind dobînzi de întârziere și cheltuieli de judecată.

You may also like

Comments are closed.

By