Nichituş: O eventuală adoptare a legii lustraţiei ar putea afecta serios o bună parte a elitei politice moldoveneşti, inclusiv cea pro-europeană

nichitus

O eventuală adoptare a legii lustraţiei ar putea afecta serios o bună parte a elitei politice moldoveneşti, inclusiv cea care se declară pro-europeană şi anticomunistă. Jurnalistul Victor Nichituş face trimitere, într-un articol publicat pe blogul său, la o afirmaţie mai veche a fostului preşedinte Petru Lucinschi, despre intelectualii moldoveni, care ar fi fost racolaţi de KGB-ul sovietic.

“Dacă afirmațiile fostului președinte moldovean sunt corecte, iar elita intelectuală moldoveană a colaborat cu fostul KGB, adoptarea unei legi a lustrației s-ar putea transforma într-o lovitură de grație, aplicată celor mai vocale voci anticomuniste, pro-româneşti şi pro-europene”, scrie Nichituş.

Jurnalistul se referă şi la o altă declaraţie, a ex-ministrului Securității Naționale a Republicii Moldova, Tudor Botnaru, potrivit căreia legea lustrației ar fi trebuit adoptată în primii ani de independență ai Republicii Moldova.

“Butnaru afirma că marea majoritate a dosarelor KGB-ului moldovenesc se află în arhiva Serviciului de Informații și Securitate, la Moscova fiind trimise doar dosarele pe linia serviciului de informații externe al KGB”, notează jurnalistul.

“În condițiile în care autoritățile moldovene s-au confruntat cu presiuni la adresa proceselor decizionale democratice din partea unor grupuri de interese din Federația Rusă, dosarele aflate la Moscova capătă mai multă importanță. Probabil, în baza arhivei KGB rămasă la Serviciul de Informații și Securitate, numele moldovenilor care, în urmă cu 30 de ani, au activat pentru serviciul extern al KGB-ului sovietic a putut fi dedus și, în mare măsură, cunoscut de conducerea statului moldovean. Din informațiile pe care le dețin, la data scrierii acestui text, nici una dintre aceste persoane (puține la număr) nu mai ocupă funcții decizionale în statul moldovean”, mai scrie Victor Nichituş.

sursa: hotnews.md / foto: tribuna.md

 

You may also like

Comments are closed.

By