12 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

Ministerul Sănătății anunță despre un focar de rujeolă: 20 de copii s-au îmbolnăvit în timp ce se aflau la tabără

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunţă despre existenţa unui focar multiplu cu suspecţie la rujeolă, cu implicarea a 20 de copii, dintre care doar 3 dintre ei au beneficiat de câte o singură doză de vaccin cu component rujeolic, ceea ce este insuficient pentru a fi protejați de această infecţie.

Potrivit Ministerului, copiii ar fi contactat boala în timp ce s-au aflat într-o tabără de vară din localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni, care activa fără coordonarea cu autoritățile competente.

Persoana care este suspectată că ar fi sursa infecţiei este din satul Cazaclia şi a venit în tabără, deja cu semne clinice de rujeolă, după ce s-a aflat timp de o săptămână în Bolgrad, regiunea Odessa, unde a contactat cu persoane bolnave de rujeolă.

Astfel, una dintre cauzele apariţiei acestui focar este admiterea copiilor cu semne evidente de boală într-o colectivitate.

Persoanele suspecte de rujeolă care s-au aflat în tabără sunt originare din raionul Ciadîr-Lunga, inclusiv 8 din localitatea Beșghioz, câte 4 din satele Copciac și Cazaclia, alt caz a fost înregistrat în raionul Vulcăneşti şi încă 3 în raionul Ungheni.

Toți copiii au manifestat următoarele simptome: febră 38-39 0C, conjuctivită, rinoree, tusă uscată și erupții maculo-papuloase cutanate, la început pe față, apoi pe gât. La moment, copiii se află sub supravegherea medicului infecționist și primesc tratamentul corespunzător.

Cauza refuzului de vaccinare a copiilor de către părinţi este motivul apartenenței la confesiuni religioase.

În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează că acest caz este o dovadă în plus a faptului că rujeola rămâne în continuare o infecție cu grad înalt de contagiozitate și unica măsură sigură de protecție este vaccinarea profilactică conform Calendarului național de imunizare. Iar apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate, sau curent politic nu ne protejează de a contacta această boală contagioasă.

Unica şi cea mai eficientă metodă de prevenţie a unor boli infecţioase este vaccinarea, atenționează Ministerul!

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img