Europarlamentarul Andi Cristea crede că ar trebui o investigație la Bruxelles privind transparența finanțărilor fundației Open Dialog

andi cristea big

Bruxelles-ul ar putea investiga serios activitatea fundaţiei Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlowska, expulzată recent din UE şi finanţată de controversatul oligarh kazah Mukhtar Ablyazov. Declaraţia aparţine deputatului European Andi Cristea şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru postul de radio Europa Liberă.

“Având în vedere eforturile fundației de a apăra unul sau mai multe personaje controversate, cred că sunt necesare resurse semnificative pentru acest lucru, și, de asemenea, poate ar fi necesară o investigație la Bruxelles privind transparența finanțărilor fundației, precum și înregistrarea corectă a activităților de lobby, în registrul public, potrivit legislației europene pe care o avem”, a declarat Andi Cristea.

Europarlamentarul a mai spus că Ludmila Kozlowska ar trebui să fie cea mai interesată de derularea acestei anchete, dacă se consideră curată ca lacrima.

“Dacă s-a făcut într-adevăr o mare nedreptate, dna Kozlowska ar trebui să apeleze la organizațiile care pot investiga și acționa în această situație. Instituțiile europene și oficialii europeni, fie de la Comisie, fie de la Parlamentul European, nu se pot angaja în speculații și nu pot trage la răspundere autoritățile naționale, fără dovezi clare. Dacă dna Kozlowska nu va contesta măsura aplicată pe cale legală, atunci se vor ridica serioase semne de întrebare”, a mai spus deputatul european.

Amintim că Fundația Open Dialog a finanțat deplasările la Bruxelles ale liderilor PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase. Aceștia au participat la evenimentele organizate de fundație în calitate de lideri de partide, dar nu au reflectat cheltuielile în rapoartele financiare ale formațiunii, așa cum îi obligă legea.

Recent, un grup de deputați democrați a cerut structurilor competente din Moldova să investigheze activitatea fundației condusă de Ludmila Kozlowska, expulzată din UE pentru suspiciuni de implicare în războiul hibrid de partea Kremlinului.

sursa: evenimentul.md

You may also like

Comments are closed.

By