9 C
Chișinău
Tuesday, April 20, 2021

”Sunt proiecte electorale” – așa a relatat presa de opoziție proiectele pozitive anunțate astăzi de premierul Filip

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Subiectul reformei fiscale, lansată de coaliția de guvernare, a fost una dintre temele principale ale zilei. Instituțiile de presă care simpatizează partidele de dreapta au calificat inițiativele anunțate de premierul Pavel Filip drept măsuri electorale. Niciuna însă nu a contestat necesitatea lor. Lansarea în an electoral a fost singurul reproș din partea acestor instituții media.

Pagina web a postului Jurnal TV scrie că ”înghețarea ajutorului financiar din partea UE, dar și apropierea alegerilor parlamentare impune coaliția de guvernarea să se apuce de lucru”. Site-ul care în permanență critică guvernarea și îl elogiază pe liderul PPDA, Andrei Năstase, înserează și gluma făcută de șeful Guvernului, Pavel Filip: ”Nu mereu ghilotina e pentru mătreață; întâi încerci ”Head & Shoulders”.

Jurnal.md prezintă o sinteză a principalelor acțiuni ce urmează să fie făcute de guvernare pentru a reduce fenomenul salariilor în plic, presiunilor asupra businessului și să sporească veniturile cetățenilor.

„Minuni” fiscale în prag de alegeri parlamentare: Impozite mai mici, scutiri personale mai mari și TVA-uri reduse”. Acesta este titlul știrii de la Unimedia. La unison cu jurnal.md, portalul scrie că, ”în prag de alegeri, Guvernul se pune la lucru asiduu în lupta cu salariile în plic”.

În același stil, site-ul postului de radio Europa Liberă anunță în titlu că știrea este despre ”Guvernul Pavel Filip și inițiativele legislative ale anului electoral” și prezintă succint esența lor.

”Iniţiativele prevăd în linii mari trei puncte: reduceri substanţiale de impozite pentru persoane fizice şi companii, legalizarea bunurilor şi capitalurilor şi decriminalizarea infracţiunilor economice. Ultimele două acţiuni repetă o iniţiativă anterioară, numită de „liberalizare a capitalului şi stimulare fiscală”, la care guvernarea de la Chişinău păruse să renunţe după ce îşi atrăsese criticile BM şi FMI, precum şi ale UE sau SUA”, mai notează europaliberă.org.

Autorul prezintă și precizările premierului Pavel Filip la acest capitol: ”spre deosebire de propunerea anterioară, privind legalizarea bunurilor şi capitalurilor, cea curentă exclude din lista unor potenţiali beneficiari foşti şi prezenţi demnitari, care nu vor putea să-şi legalizeze bunuri şi capitaluri nedeclarate”.

TV8 nu este categoric în catalogarea inițiativelor Guvernului drept electorale și pune semnul întrebării în titlu, dar precizează că Pavel Filip le-a anunțat de la tribuna PDM.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img