Scrisoare către Monica Babuc, despre efectele reformelor în educație cu care se laudă Maia Sandu. O tânără descrie calvarul prin care trec elevii de liceu

maia sandu

Efectele negative ale așa-ziselor reforme în educație, cu care liderul PAS și fostul ministru al Educației, Maia Sandu, se laudă la toate colțurile pot fi rezumate într-o scrisoare disperată a unei absolvente de liceu din Ungheni către actualul ministru al Educației, Monica Babuc.

În răvașul scris de tânăra Irina Cotici, se descrie exact calvarul prin care trec elevii de liceu, până a ajunge la BAC, pentru a constata, în cele din urmă că și acesta este un fel de ruletă, în care câștigă nu cei care merită, dar cei care au noroc sau pile.

”În toți acești ani ne învață numai dogme, algoritme inutile, șabloane și ajungem să fim pregătiți că BAC-ul este, de fapt, un fel de ruletă, în care câștigă cei care au noroc. În primul an de liceu, un profesor mi-a spus în față: Învață ca să ai 10 la BAC, dar fiți gata din start ă veți lua 8», se conține în scrisoarea Irinei Cotici, publicată de aif.md.

Amintim că, ”inovațiile” și ”reformele” Maiei Sandu privind examenele de Bacalaureat, au fost criticate cu regularitate de părinți, societatea civilă, partide, iar elevii și profesori au protestat periodic în fața Guvernului.

Mai mult, după ce a venit la conducerea Ministerului Educației, în 2012, actualul lider PAS a declanșat un amplu proces de închidere a școlilor, argumentându-și poziția prin faptul că astfel va fi posibilă majorarea salariilor profesorilor. Actuala conducere a Ministerului Educației a făcut o analiză a situației din domeniul învățământului și a anunțat o serie de reforme, care au fost deja discutate cu profesorii și părinții.

Printre acestea se numără simplificarea programei de studii a liceenilor, care în prezent include 13 discipline școlare obligatorii. Ministrul Monica Babuc a explicat, anterior că noua programă de studii va pune accent pe dezvoltarea abilităților elevilor, pe care ulterior să le transforme în activități profesionale.

”Asta înseamnă ca acei elevi care au predilecții către anumite obiecte trebuie să dedice mai mult timp acestor domenii. Prin urmare, vrem să reducem cu două sau trei ore obligatorii, astfel încât să oferim aceste ore în calitate de opțiuni de studiu pentru acei elevi care și le vor alege personalizat”, a venit cu detalii Monica Babuc într-un interviu pentru Publika TV.

sursa: actual.md / foto: ziarulnational.md

You may also like

Comments are closed.

By