Pavel Filip, despre pachetul de legi pentru reforma justiției: Un proiect este legat de selectarea și evaluarea judecătorilor, altul va reglementa mecanismul de sancționare a magistraților

Screenshot_7

Acordul de Asociere Moldova-UE rămâne principalul reper în acțiunile Guvernului de la Chișinău. În cadrul briefingului tradițional de presă al PDM, premierul Pavel Filip și-a exprimat speranța că drumul european al țării noastre va deveni ireversibil.

”Guvernarea continuă realizarea reformelor, așa cum ele au fost prevăzute în Acordul de Asociere și inclusiv în condiționalitățile UE care vizau tranșele a doua și a treia din asistența macrofinanciară”, a declarat Pavel Filip.

Șeful Guvernului a declarat că Moldova a îndeplinit toate condiționalitățile pentru acordarea de către UE a asistenței macrofinanciare.

„Pentru prima tranșă, toate cele zece condiționalități au fost realizate. Sunt câteva măsuri importante din cadrul acestui pachet: – Legea cu privire la Guvern, Legea privind prevenirea spălării banilor și de combatere a finanțării terorismului, Legea cu privire la energetică, Reducerea numărului de acte permisive, Legea privind Serviciul Vamal”, a spus Pavel Filip.

Șeful Guvernului s-a referit și la realizarea condiționalităților pentru beneficierea de celelalte două tranșe din partea UE.

„S-au demarat procedurile de construire a conductei de gaze pe direcția Ungheni-Chișinău. A fost aprobată o nouă Metodologie de control al proprietății și intereselor personale și respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, incompatibilități și restricții. În proces de realizare este noua lege cu privire la activitatea bancară și supravegherea prudențială a băncilor și societăţilor de investiții. Urmează ca Ministerul Economiei să prezinte Parlamentului o nouă lege privind reglementarea achizițiilor efectuate de către companiile prestatoare de servicii”, a precizat șeful Guvernului.

Pavel Filip a mai spus că Executivul va implementa în continuare proiecte importante, menite să îmbunătățească viața oamenilor.

„Unul dintre proiectele din pachetul de reforme in justiție este legat de reglementarea mecanismului de selecție sau evaluare a candidaților și judecătorilor în funcție – evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor să aibă la bază principiul meritocrației. Al doilea proiect ține de perfecționarea mecanismului de tragere la răspundere disciplinară a judecătorilor, astfel încât el să asigure responsabilizarea judecătorilor pentru încălcările comise”, a declarat șeful Cabinetului de Miniștri.

Premierul Filip s-a referit și la arestul preventiv, care nu trebuie să fie o măsură abuzivă.

 

You may also like

Comments are closed.

By