16 C
Chișinău
Thursday, April 22, 2021

Parlamentul a redus impozitele pe venit ale persoanelor fizice

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img
Parlamentul a aprobat astăzi pachetul de legi care vizează „mica reformă fiscală”, dar și stimularea afacerilor și creșterea veniturilor cetățenilor. Legea a fost votată în două lecturi, de către 56 de deputaţi. Înaintea votului, fracțiunile PSRM, PLDM, PCRM și PL au părăsit sala de ședințe.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a taxat dur atitudinea opoziţiei parlamentare.

“Ei sunt împotriva unor legi care vin sa aducă beneficii economice fiecărui cetăţean. De ce opoziţia este împotrivă? De ce a fugit? Pentru că nu putea să vină aici cu manipulări. Cetăţenii Republicii Moldova vor să vadă beneficiile reformelor”, a declarat Andrian Candu.

“Noi vrem să aducem beneficii oamenilor de afaceri şi mediului de afaceri. Vrem să reducem cele 40% din economia tenebră, să le aducem în legalitate. În lege scrie clar cine nu beneficiază de această lege. Toţi demnitarii, deputatii, miniştrii, presedintele ţării şi toti cei implicaţi în domeniul financiar nu vor beneficia. De asemenea, toţi cei care vor fi sub anchetă penală nu vor beneficia de legea cu privire la declararea voluntară a bunurilor”, a mai spus Candu.

Amintim că pachetele de legi care vizează „mica reformă fiscală” prevăd că, în premieră pentru istoria țării, minimul de existență nu va mai fi impozitat.

Potrivit proiectului, cu începere de la 1 octombrie curent, va fi micșorat impozitul pe venit pentru persoanele fizice de la 18% la 12%.  În prezent, impozitarea persoanelor fizice are la bază sistemul progresiv, prin aplicarea unui impozit în mărime de 7% pentru veniturile de până la 33 mii lei și 18% pentru cele ce depăşesc această sumă.

De asemenea, va fi majorată scutirea personală până la 24 000 lei anual, iar pentru persoanele cu dizabilităţi în legătură cu participarea în acţiuni de luptă pentru integritatea ţării și cele din Afganistan urmează să crească de la 16800 de lei până la 30 000 de lei. Pentru familiile cu copii se va majora scutirea pentru persoane întreţinute de la 2 520 de lei până la 3000 de lei, iar în cazul persoanelor întreţinute cu dizabilităţi în urma unei afecţiuni congenitale sau din copilărie, de la 11 280 până la 18 000 de lei. Totodată, scutirea majoră în mărime de 18 000 de lei se va acorda şi în cazul persoanelor întreţinute cu dizabilităţi severe şi accentuate.

Proiectul reglementează și mecanismul de calculare a impozitului pe venitul persoanelor fizice pentru anul curent, prin stabilirea fiecărei etape a perioadei fiscale 2018.

Se va reduce contribuţia de asigurări sociale achitate de angajatorul din sectorul privat, instituţiile de învăţământ superior şi instituţiile medico-sanitare de la 23% la 18%. Cea achitată de angajatorii din sectorul privat ce activează în condiţii speciale de la 33% la 26%, iar cea a angajatorilor din agricultură de la 16% la 12%.

Proiectul prevede și introducerea unei noi cote reduse a TVA în mărime de 10% pentru serviciile de cazare, precum şi pentru produsele alimentare, cu excepţia mărfurilor supuse accizelor, livrate de către agenţii economici în cadrul activităţii de cazare şi alimentaţie publică.

Iniţiativa legislativă mai prevede majorarea termenului de repatriere a mijloacelor băneşti de la 2 la 3 ani pentru contractele de vânzare-cumpărare, barter, de export în regim de consignaţie, inclusiv stabilirea termenului de repatriere de 3 ani pentru celelalte contracte.

De asemenea, proiectul prevede instituirea unui regim fiscal pentru veniturile salariale ale conducătorilor auto ce activează în cadrul agenţilor economici care prestează servicii de transport auto de călători în regim de taxi.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img