Moldova implementează amnistia fiscală după modelul reușit în mai multe țări europene și nu numai

gethumb.details

Amnistia capitalului nedeclarat este o practică fiscală implementată cu succes în mai multe țări ale lumii. Procedura presupune că autoritățile le oferă cetăţenilor posibilitatea să-și facă publice voluntar bunurile și finanțele nedeclarate în schimbul scutirii parțiale sau totale de la impozitele sau amenzile aferente. Informația se regăseşte într-un studiu al organizației Transparency International, specializată în prevenirea și combaterea corupției.

Potrivit studiului, amnistia capitalului nedeclarat este o practică folosită în special în perioadele de criză financiară, care duce pe termen mediu și lung la creșterea bazei fiscale și la colectarea mai multor impozite. În condițiile în care este realizată corect, legea este benefică pentru toate părțile implicate, precizează Transparency International. Reforma trebuie însă să fie însoțită de aplicarea unor pedepse mai dure pentru cei care nu își vor declara în continuare toate bunurile.

Una dintre istoriile de succes o reprezintă legea implementată în 2006, în Australia. Aceasta a adus venituri la buget de peste 300 de milioane de dolari în doar patru ani. Un succes și mai răsunător a fost înregistrat de amnistia capitalului nedeclarat adoptată în 2009 în Italia, care a generat venituri la buget de aproximativ 165 de milioane de euro.

În 2015, şi Grecia a implementat o astfel de lege în încercarea de a convinge cetățenii să își repatrieze capitalul depus în băncile din Elveția estimat de autoritățile de la Atena la două miliarde de euro. Guvernul elen a perceput o taxă de 21 la sută și a acumulat astfel milioane de euro în buget.

Turcia a făcut același lucru un an mai târziu, iar cetățenii săi au declarat până în 2017 peste 18 milioane de dolari. 2017 peste 18 milioane de dolari.

sursa: Publika.MD

You may also like

Comments are closed.

By