Asociația Oamenilor de afaceri din Moldova: ”Mica reformă fiscală” se bazează pe experiența pozitivă a mai multor state, între care SUA și România

658x0_aoam270710

Adoptarea reformei pro-business de către guvernarea de la Chișinău, care prevede micșorarea impozitelor salariale și stimularea fiscală pentru sectorul real, va aduce mai multe beneficii economiei naționale.

Experții Asociației Oamenilor de faceri din Moldova estimează, într-un material analitic, că normele legale, adoptate zilele trecute de Parlament, vor contribui la creșterea economică (creșterea PIB), la creșterea veniturilor populației, dar și la creșterea numărului locurilor de muncă și reducerea ratei șomajului.

Economiștii AOAM își bazează supozițiile pe experiența pozitivă a unor state, precum SUA, România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia sau Slovenia.

”Acestea ne confirmă efectele benefice ale măsurilor de relaxare fiscală asupra rezultatelor economice și sociale înregistrate”, se conține în analiza citată.

Experții citați susțin că performanțele economice ale statelor respective, remarcate de presa specializată, dar și agențiile de rating, se datorează relaxării fiscale și reducerii presiunilor asupra mediului de afaceri.

„Prin exemplul și experiența statelor de mai sus, putem afirma că politicile de relaxare fiscală de creare a unor condiții competitive pentru business, dar și pentru scăderea presiunii din partea organelor de control se obține un efect pozitiv atât asupra situației economice a statului, cât și a celei sociale, și anume: 1. creșterea PIB-lui și respectiv a tuturor indicatorilor macroeconomici; 2. creșterea veniturilor populației, respectiv creșterea bunăstării oamenilor; 3. crearea noilor locuri de muncă; 4. acumulări bugetare suplimentare, care vor duce la mărirea cheltuielilor pentru programe sociale și proiectelor de infrastructură; 5. creșterea competitivității RM la nivel regional, ceea ce este direct legat cu atragerea investițiilor”, se mai conține în analiza AOAM.

You may also like

Comments are closed.

By