Alegerile parlamentare vor avea loc pe 24 februarie. Expert: Anunțarea datei acum, oferă timp pentru pregătiri către scrutin

alegeri urne

Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 24 februarie 2019. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, hotărârea privind stabilirea datei alegerii Parlamentului.

Potrivit prevederilor din Constituție și din Codul electoral, alegerile parlamentare se desfășoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului Parlamentului precedent sau de la dizolvarea acestuia. Totodată, data alegerilor parlamentare se stabilește prin hotărâre de Parlament cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Unii experți consideră că amânarea scrutinului spre termenul limită stabilit de Constituție ar avea și un substrat politic.

„Este bine că a fost oferit mai mult timp pentru organizarea alegerilor, dar trebuie să se țină cont că o parte din perioada electorală va coincide cu sărbătorile de iarnă”, a comentat pentru Radio Chișinău expertul în domeniul electoral, Pavel Postică.

„Sunt sărbătorile de iarnă și sunt niște termene care ar putea să se suprapună. Dar partea bună pe care o văd eu este că anunțarea datei are loc acum, cu mult timp înainte de ziua alegerilor, în așa fel ca toți actorii implicați să se poată pregăti de scrutin.”

Actualul Parlament de legislatura a XX-a își încheie mandatul legal de 4 ani pe data de 1 decembrie 2018.

You may also like

Comments are closed.

By