ULTIMA ORĂ // FMI a aprobat o nouă tranșă din finanțarea pentru RM. Filip: Mai importante decât finanțarea sunt reformele

fmi

Fondul Monetar Internațional a aprobat cu puțin timp în urmă o nouă tranșă din finanțarea pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către premierul Pavel Filip pe pagina sa de Facebook. Este vorba de cea de-a treia tranșă de aproape 34 milioane de dolari.

„22,5 milioane de dolari sunt deja în contul Băncii Naționale. Încă 11,25 milioane vor veni săptămâna viitoare”, a scris premierul.

În postarea sa, Pavel Filip menționează că noua tranșă de finanțare reprezintă încă o etapa încheiată pozitiv, o recunoaștere a eforturilor Guvernului și Băncii Naționale în realizarea angajamentelor stabilite cu FMI.

„Este încă o etapa încheiată pozitiv, o recunoaștere a eforturilor Guvernului și Băncii Naționale în realizarea angajamentelor stabilite cu FMI…

Mai importante decât finanțarea sunt însă reformele pe care le realizam împreună și expertiza foarte utilă pe care o primim din partea specialiștilor FMI.

Executivul va continua reformele și programele de dezvoltare începute, efectele cărora sunt deja resimțite în creșterea economica pe care o avem, creștere care ne-a permis să pornim programe pentru susținerea cetățenilor, cum ar fi: Prima Casa 1 și Prima Casa 2, Drumuri bune pentru Moldova, Tichetele de masă și alte proiecte ale căror beneficii cetățenii urmează să le simtă în mod direct”, conchide Filip.

„Am primit cu satisfacție decizia de astăzi a Fondului Monetar Internațional, care a aprobat raportul pozitiv de evaluare pentru Republica Moldova. Prin aceasta decizie, International Monetary Fund recunoaște succesele și îndeplinirea întocmai a tuturor angajamentelor și reformelor asumate de Guvernarea de la Chișinău. Este un succes considerabil și o apreciere pentru toate eforturile depuse de actuala guvernare”, a scris și președintele Parlamentului, Andrian Candu.

La 7 noiembrie 2016, Consiliul de Directori Executivi al FMI a aprobat un acord pe trei ani cu Republica Moldova, finanțat prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF), care are ca scop susținerea programului de reforme economice și financiare ale statului. Astfel, Republica Moldova a obținut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere sau circa 178,7 milioane de dolari SUA.

You may also like

Comments are closed.

By