Șor vine cu detalii despre ”miliardomat”: Filat a cerut bani din BEM, iar când i-am spus că nu e posibil, a zis că Platon se va ocupa de restul

sor

Fostul prim-ministrul Vlad Filat știa foarte bine despre problemele din Banca de Economii (BEM), dar nu a făcut nimic pentru a redresa situația. Dimpotrivă, a continuat să profitate pe seama băncii. Iar Veaceslav Platon, supranumit raiderul nr.1 din CSI, a propus liderului de atunci al PLDM o nouă schemă, devenită cunoscută mai târziu ca ”miliardomat”. O spune ex-președintele BEM, Ilan Șor, într-un interviu pentru postul de televiziune RTR.

”În 2013, domnul Filat, care atunci era prim-ministru, avea anumite probleme la BEM și anume în ceea ce ținea de creditele acordate până în 2009 și după 2009, dar și cu acționarul minoritar, în persoana lui Veaceslav Platon, care în permanență era în procese de judecată cu BEM și prin intermediul anumitor scheme încerca să câștige bani. Filat m-a rugat să îl conving pe Platon să-mi vândă acțiunile de la BEM. Platon a venit cu o altă ofertă, care se reducea la preluarea controlului băncii fără implicarea statului de către investitori privați”, a relatat Șor.

Fostul președinte al BEM spune că, în 2014, a fost presat de Filat să-i asigure 250 de milioane de euro din bancă.

”Am răspuns că nu este posibil, nici fizic, nici juridic. Atunci Filat mi-a spus că mă asigură cu bani și, începând cu a doua zi, structurile de stat pe care le controla la acel moment vor începe să-mi transfere bani, lucru care s-a și întâmplat, iar în rest se va ocupa Platon de toate. M-am întâlnit cu Platon, mi-a spus să calculez câți bani îmi mai trebuie și că mi-i dă el din cele trei bănci ale sale. Am avut încredere în Platon pentru că eram prieteni și am avut afaceri în trecut, dar și pentru că mi-a promis că BEM va avea de câștigat din toate aceste tranzacții. Abia peste o perioadă de timp mi-am dat seama că acest proces era un început al ”Laundromatului 2”. Atunci toți banii au mers la companiile Zenit și Saturn care îi aparțin lui Platon”, a povestit Șor.

Amintim că, în baza unui denunț al lui Ilan Șor, Vlad Filat a ajuns pe banca acuzaților pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Acesta a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Veaceslav Platon va face 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, în dosarul Băncii de Economii.

You may also like

Comments are closed.

By