RISE Moldova a identificat o nouă conexiune a oligarhului condamnat Veaceslav Platon la schema „Laundromatul rusesc”

platon zdg

Jurnaliştii portalului de investigaţi RISE Moldova au identificat o nouă conexiune a oligarhului condamnat Veaceslav Platon la schema de spălare de bani din Europa de Est – Laundromatul rusesc. Una din firmele offshore, implicate în schemă şi controlată de Platon, prin intermediari, este “Vizalot Limited”.

Potrivit RISE Moldova, “Vizalot Limited” se afla în administrarea casei de avocatură Mossack Fonseca din Bahamas, implicată în răsunătorul scandal “Panama Papers”. Din 2 iunie 2016, noul director și acționar al firmei este cetățeanul moldovean Valentin Ceban.

“În Republica Moldova, Ceban administrează societatea pe acțiuni Broking-VM care a activat pe piața de capital până în 2016, atunci când Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) i-a retras licența. Motivul invocat de CNPF a fost că acționarul unic al Broking-VM și-a vândut partea unei firme britanice, fără a o informa în prealabil – așa cum prevede legislația”, scrie sursa citată.

Portalul citat scrie că pe lângă Valentin Ceban, în convorbirile confidențiale ale decidenţilor de la Mossack Fonseca, apare și numele unui alt cetățean moldovean. RISE Moldova precizează că este vorba de Oleg Cervatiuc, “un interpus care a făcut echipă cu bancherul Veaceslav Platon în mai multe inginerii financiare”.

“În Republica Moldova, Oleg Cervatiuc a figurat în mai multe firme controlate de Platon, iar în noiembrie 2013 a fost ales de Adunarea generală extraordinară a Victoriabank, ca rezerva Consiliului de Administraţie a băncii Din această poziție, Cervatiuc apărea ca șef al departamentului economico-financiar al firmei „Stafinserv” SRL, la care fondator și administrator este Aliona Stașevskaia), una din persoanele de încredere ale lui Platon”, notează RISE Moldova.

Amintim, în context, că Proiectul Zeppelin Investigations a publicat zilele trecute o amplă investigație, care dezvăluie în premieră legătura dintre Laundromatul Rusesc și atacul la sistemul financiar-bancar moldovenesc.

Conform probelor prezentate de jurnaliști, atacul la sistemul bancar moldovenesc din perioada 2010-2014, cunoscut publicului că „furtul miliardului” este parte componentă a Laundromatul Rusesc, ingineria financiară implementată de raiderul Veaceslav Platon sub patronajul serviciilor speciale de la Moscova.

foto: zdg.md

You may also like

Comments are closed.

By