Opinie: Faptul că primari în Chișinău și Bălți au devenit candidații opoziției arată că speculațiile despre stat capturat sunt sterile

alegeri

Victoria candidaţilor opoziţiei la ultimele alegeri din Bălţi şi Chişinău demonstrează, odată în plus, că speculaţiile despre aşa-zisul stat capturat sunt sterile. De această părere este activistul civic Vitalie Colin, într-o postare pe Facebook.

„Natalia Morari întreabă pe Maia Sandu cam asta: „Dacă statul este capturat, cum e posibil că opoziția a câștigat alegerile la Chișinău și la Bălți?” Răspunsul Maiei Sandu a fost în linii mari că cetățenii așa au votat. Acest răspuns după mine înseamnă ca statul nu este capturat”, scrie Vitalie Colin. “Năstase cu Maia susțin că Ceban era candidatul lui Plahotniuc și doar 2% de voturi era suficient să fie fraudate ca să câștige candidatul mafiei. Eu zic că dacă statul e capturat și a câștigat opoziția cu o diferență atât de mică înseamnă că ori statul nu e capturat ori opoziția nu e opoziție. Eu sunt dispus să cred că aceasta opoziție este atât de comodă încât Plahotniuc a preferat-o candidatului care poate încerca să manifeste o opoziție char și vizavi de Dodon”, notează sursa citată.

Amintim că aceeaşi părere a fost formulată după alegeri şi de jurnalistul Nicoae Negru, într-un editorial publicat în Ziarul Naţional.

„Faptul că liderul unui partid de opoziție devine primarul capitalei, în condițiile unei prezențe relativ modeste la vot (ceea ce înseamnă că nu ne aflăm în condiție de „revoluție”), poate ridica un prim semn de întrebare asupra gradului de „capturare” a statului”, scrie Nicolae Negru.

În opinia lui Negru, depăşirea retoricii războinice despre pretinsul “stat capturat” poate da startul unor discuţii concrete despre o eventuală coaliţie pro-europeană după alegerile parlamentare din toamnă.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By