„Laundromatul Rusesc” şi „Furtul Miliardului”: Două elemente ale planului prin care Moscova a dorit să pună pe brânci Republica Moldova

laundro

„Laundromatul Rusesc” şi „Furtul Miliardului” din băncile moldovenești sunt două elemente ale aceleiaşi operaţiuni coordonate de la Moscova, cu scopul de a prăbuși sistemul financiar-bancar și a de a prelua controlul asupra Republicii Moldova. Este concluzia unei noi investigații de amploare, realizată de zeppelin.md. Figura de bază a acestei scheme criminale este, potrivit zeppelin.md, Veaceslav Platon, supranumut ”raiderul Nr.1” în CSI.

O eventuală prăbușire a Băncii de Economii, proces care începea să se cristalizeze în perioada 2012-2014, era dorită de serviciile speciale de la Moscova, se arată în investigația citată.

”Banca sistemică a statului stătea să se prăbușească, iar odată cu ea și întreg sistemul bancar moldovenesc, situație dorită de serviciile speciale de la Moscova. Serviciile rusești ținteau compromiterea guvernării pro-europene și zădărnicirea semnării acordurilor de asociere dintre Ucraina și Republica Moldova cu UE, negocierile pe marginea cărora fiind pe ultima sută de metri. Prăbușirea sistemului bancar și respectiv destabilizarea socială ar fi zădărnicit pe mulți ani înainte asocierea Moldovei cu UE și serviciile rusești se pun pe treabă, pregătind ultima lovitură, de grație, sistemului financiar-bancar moldovenesc”, notează sursa citată.

Acțiunile structurilor de forță de la Chișinău au provocat fisuri în planurile Moscovei.

”La data de 14 aprilie 2014 Procuratura Generală de la Chișinău expediază în adresa Procuraturii Generale a Federației Ruse o comisie rogatorie în cadrul dosarului penal nr. 2014978027, intentat în 14 februarie 2014 în baza articolului 243 al Codului Penal al Republicii Moldova, pe faptul spălării de bani în „Laundromatul Rusesc”. În cadrul dosarului deja fusese acumulat suficient probatoriu, fiind deconspirată întreaga schemă pusă la cale de Veaceslav Platon. În comisia rogatorie au fost indicate toate băncile de la Moscova și companiile rusești implicate în spălările de bani”, scrie zeppelin.md.

Reacția Moscovei al acțiunile Chișinăului a fost una dură.

”Luând acțiunile Chișinăului ca pe un afront, care a dus la prejudicierea imaginii Rusiei în presa din întreaga lume, serviciile speciale rusești declanșează un adevărat război împotriva Republicii Moldova. Platon și Shor sunt convocați la Moscova, după care sunt trimiși la Chișinău cu misiunea de a finaliza operațiunea de falimentare a sistemului financiar-bancar al Republicii Moldova, după preluarea controlului total asupra acestuia. Planul gândit de serviciile speciale rusești și aprobat de Kremlin țintea destabilizarea situației din țară în pragul alegerilor parlamentare din noiembrie 2014. Se întâmpla pe fundalul crizei din Ucraina, a războiului din Donbass și anexării Crimeii. În paralel, Platon și Shor primesc misiunea de a sprijini și finanța din banii spălați partidele pro-ruse de la Chișinău, „Partidul Nostru”, al lui Renato Usatîi și Partidul Socialiștilor, al lui Igor Dodon, dar şi alte misiuni de intervenţie pe scena politică de la Chişinău”, continuă Zeppelin.

Din fericire, planul serviciilor speciale rusești, de destabilizare a Republicii Moldova prin atacarea sistemului financiar-bancar a eșuat, trecându-se la punerea în aplicare a planului “B”.

”FSB activează partidele pro-ruse ale lui Renato Usatîi și Igor Dodon, care pornesc în 2015 protestele stradale, care au ca scop destabilizarea situației social-politice din Moldova și răsturnarea guvernării. Exploatând la maxim dezastrul din sistemul financiar-bancar, partidele pro-ruse agită deponenții de la băncile intrate în colaps, dar și întreaga societate și fac apeluri la proteste, care constituiau apogeul țintit de curatorii de la Moscova ai operațiunii lui Platon. Anume pentru acel moment fusese pregătit și finanțat partidul lui Renato Usatîi, în care acesta trebuia să-și demonstreze utilitatea”, scrie portalul sus-numit.

Zeppelin.md mai scrie că finanțarea protestelor din 2015 a fost realizată din bani proveniți din Laundromatul Rusesc și miliardul furat din sistemul bancar moldovenesc de Veaceslav Platon, finanțatorii lui Renato Usatîi din RJD și, partial, Vlad Filat, care se simțea amenințat de dosarele anchetate la Chișinău. Și acest plan a eșuat parțial, după arestarea principalilor figuranți.

”La 6 mai 2015 Ilan Shor este reținut de procurorii de la Chișinău. Acesta colaborează cu ancheta și în baza autodenunțurilor sale la 15 octombrie 2015 este reținut Vlad Filat, iar la 26 iulie 2016 la Kiev este reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) Veaceslav Platon”, scrie Zeppelin, cu precizarea că războiul secret al Rusiei împotriva Republicii Moldova este departe de a se fi încheiat. ”Așa ori altfel, ca și în 2014, Moldova este din nou în prag de alegeri parlamentare. Și cu siguranță în birourile de pe Lubyanka este pregătit un nou plan, “C”, pentru Moldova…”, conchide sursa citată.

laundro

You may also like

Comments are closed.

By