Investigație // Acte și documente devastatoare. Vizează Miliardul Furat

laundro_vb_prw

14 noiembrie 2014. Centrul orașului Moscova, Federația Rusă. Un bărbat bine făcut, cu siluetă de bodyguard, transmite altuia, mai scund, patru genți imense. În genți erau 17,5 milioane de dolari. Era doar partea de cash din totalul de 30 de milioane din costul pachetului majoritar BC „Victoriabank” SA. Cel care a primit genţile cu bani era Veaceslav Platon…”, așa începe investigația jurnaliștilor de la proiectul Zeppelin Investigations, care dezvăluie în premieră schema și documentele care demonstrează că furtul banilor din sistemul bancar moldovenesc din perioada 2010-2014, cunoscut publicului ca „jaful secolului” și „furtul miliardului” este parte componentă a Laundromatului Rusesc, inginerie financiară desfășurată în aceiași perioadă de Veaceslav Platon.

Documentele dezvăluie în premieră denumirile companiilor gestionate de Platon, prin intermediul cărora au fost spălate prin Republica Moldova peste 22 miliarde de dolari de la Moscova, exact prin aceleași companii fiind scoși și banii din sistemul bancar moldovenesc, în schemă fiind cooptat prin serviciile speciale de la Moscova și Ilan Shor.

Banii extrași prin credite din băncile moldovenești atacate de Platon au fost scoși din țară (operațiune numită în investigație Miiliardomat) prin două bănci din Riga, Letonia, AS PrivatBank și Trasta KomercBanka, prin aceleași conturi prin care au fost spălate și miliardele de la Moscova în cadrul Laundromatului Rusesc. Conturile din băncile letoniene au fost gestionate la distanță de pe IP-uri care îi aparțin lui Platon sau oamenilor din anturajul său.

Scopul urmărit de Platon prin ingineria financiară a fost ruinarea controlată a sistemului financiar-bancar moldovenesc și respectiv destabilizarea situației din țară în pragul alegerilor parlamentare din noiembrie 2014. Astfel, serviciile speciale rusești urmăreau tergiversarea asocierii Republicii Moldova cu UE, compromiterea vectorului pro-Occidental al Chișinăului și tensionarea situației în spatele frontului războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei în Donbass.

 

You may also like

Comments are closed.

By