Experiment: cât timp durează ca o mașină parcată în soare să se încălzească până la temperaturi mortale

car-parked-in-the-sun

Toţi şoferii ştiu că dacă o maşină e parcată afară într-o zi toridă de vară, atunci aceasta se va transforma într-un cuptor încins. Cei de la LiveScience se întreabă cât timp durează ca interiorul maşinii să ajungă la o temperatură mortală.

Conform statisticilor, în SUA 37 de copii mor anual după ce sunt uitaţi de părinţi în maşinile înfierbântate. Cercetătorii au studiat acest fenomen, cronometrând timpul care le ia diferitor tipuri de maşini să se înfierbânte în zilele toride.

Rezultatele au fost clare: timp de o oră temperatura într-o maşină parcată în razele soarelui, când afară sunt 35 de grade Celsius sau mai mult, ajunge la o medie de 47 de grade Celsius.
Bordul maşinii se încălzeşte însă mai mult, atingând o temperatură de 69 grade Celsius în mediu; temperatura volanulului se ridică până la 53 de grade Celsius, iar a scaunelor poate atinge în mediu 51 grade Celsius.

Maşinile parcate la umbră ating o temperatură mai joasă, dar oricum sunt insuportabile. După o oră, interiorul automobilului poate atinge o temperatură de 38 grade Celsius; bordul – 48 de grade Celsius; volanul – 42 grade; iar scaunele – 41 de grade, conform rezultatelor cercetărilor.

„Noi toţi, atunci când deschidem uşa maşinii îtr-o zi de vară şi vrem să pornim la drum abia de putem atinge volanul. Dar imaginaţi-vă cum e atunci când uiţi un copil în interior”, spune unul dintre cercetători, climatolog la Universitatea de Stat din Arizona.

Cercetătorii au folosit în experimentul lor şase maşini: două automobile econom, două sedan şi două minivan, de culoare argintie. Acestea au fost expuse în trei zile diferite atât la soare, cât şi la umbră.

Cele trei tipuri de maşini au atins temperaturi mari la intervale de timp diferite: cele econome s-au înfierbântat mai repede.

„Acest lucru ne arată ce se paote întâmpla într-o simplă zi de shopping. Noi am dorit să aflăm cum devine interiorul unei maşini după o oră – cam atât le oamenilor să-şi facă cumpărăturile. Ştiam că temperaturile vor fi înalte, dar am fost surprins de temeperaturile de suprafaţă”, a mai spus climatologul.

O persoană uitată sau lăsată într-o maşină fierbinte este expusă insolaţiei, care poate fi fatală. Este dificl de a spune când poate avea loc insolaţia din cauza mai multor factori: vârsta, greutatea sau sănătatea generală a persoane. Dar cele mai cazuri tragice se întâmplă atunci când temperatura corpului unui copil atinge 40 de grade Celsius.

sursa: adevarul.ro

You may also like

Comments are closed.

By