Euforia lui Năstase s-ar putea transforma în coșmar: locuitorii Capitalei îi vor cere socoteală

nastasee a

Euforia victoriei din tabăra lui Andrei Năstase încă nu s-a evaporat, dar liderul PPDA trebuie deja să se gândească serios la ceea ce îl așteaptă în noua postură – de primar al unui oraș cu aproape un milion de cetățeni. Este foarte probabil că politicianul va începe, tradițional, prin a da vina pe cei care au administrat orașul până la el. Dar oamenii vor uita repede că au votat geopolitic și își vor aminti de problemele care îi macină zi de zi. Și vor cere socoteală pentru gropile de pe drumuri, ambuteiaje, miros de la stația de epurare, corupția din sistemul educațional și medical. Oamenii vor cere socoteală de la cel care a promis să le asigure viitorul acasă, în Chișinău, de la Andrei Năstase.

Ironic, liderul PPDA a plecat din postura de critic al guvernării ca să ajungă, de fapt, în zona în care chiar el va reprezenta autoritatea statului. În calitate de primar general, acesta va trebui să își asume responsabilitatea pentru acțiunile sale sau lipsa lor. Perioada când se simțea liber în calitate de critic a trecut. Acum el devine criticabil.

O altă provocare pentru proaspătul edil este cu cine va face tot ceea ce a promis în campanie. Iar partea proastă este că Andrei Năstase nu are suficienți oameni pregătiți pentru administrarea unui oraș. Și este puțin probabil să atragă manageri buni în funcții publice cu salarii de până la cinci mii de lei pe lună. Vor fi, însă, mulți doritori de a veni/rămâne în funcții pentru a-și umple buzunarele anume grație funcției. Iar aici planează riscul ca ”oamenii din echipa noului primar” să ajungă pe mâna procurorilor pentru luare de mită sau abuz de funcție.

Riscurile venirii la putere s-ar putea să fie mai mari decât comoditatea din opoziție. Dorința de a profita de Primărie ca de o trambulină pentru Parlament s-ar putea să fie sabotată de sumedenia de probleme urgente din acest oraș, lăsat de izbeliște pentru un deceniu. În concluzie, socoteala de la partid s-ar putea să nu se potrivească deloc cu cea de la Primărie.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By