Editorialist: Faptul că liderul unui partid de opoziție devine primarul capitalei ridică un prim semn de întrebare asupra gradului de „capturare” a statului

Screenshot_11

Victoria liderului PPDA în cursa pentru primăria Capitalei pune sub un mare semn al întrebării speculaţiile despre o pretinsă capturare a statului. De această părere este jurnalistul Nicoae Negru, într-un editorial publicat în Ziarul Naţional.

“Faptul că liderul unui partid de opoziție devine primarul capitalei, în condițiile unei prezențe relativ modeste la vot (ceea ce înseamnă că nu ne aflăm în condiție de „revoluție”), poate ridica un prim semn de întrebare asupra gradului de „capturare” a statului”, scrie Nicolae Negru.

În opinia autorului, depăşirea retoricii războinice despre pretinsul “stat capturat” poate da startul unor discuţii concrete despre o eventuală coaliţie pro-europeană după alegerile parlamentare din toamnă.

“Poate fi un început de discuție despre perspectiva unei coaliții proeuropene și, implicit, a dezoligarhizării Republicii Moldova după alegerile parlamentare din toamnă. Poate fi cu respectarea condiției puse de Bruxelles privind recuperarea miliardului furat și pedepsirea hoților și complicilor din instituțiile statului. Discuțiile vor depinde, firește, și de realismul PAS și PPDA”, notează editorialistul Ziarului Naţional.

Nicolae Negru mai scrie că înfrângerea lui Ion Ceban confirmă, de fapt, limitele ascensiunii Partidului Socialiştilor.

“Prin această înfrângere se confirmă limitele ascensiunii PSRM și restrângerea câmpului său electoral. Obținerea majorității parlamentare în viitoarele alegeri nu mai pare sigură și deziluzia Moscovei o va resimți și Dodon”, susţine autorul citat.

You may also like

Comments are closed.

By