DOC // Suma pierderilor din sistemul bancar este de 10,7 MILIARDE de lei

BEM

Suma totală a pierderilor din sistemul bancar, provocate de fraudele masive de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială este de 10,7 miliarde de lei.

Despre acest lucru a anunțat adjunctul șefului Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, în cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de Procurorul General Eduard Harunjen, și directorul CNA, Bogdan Zumbreanu.

Potrivit sursei citate, beneficiarii a 9,5 miliarde de lei, din suma totală au fost deja identificați.

În urma investigațiilor derulate în perioada 2007-2014, s-a constatat că de pe urma fraudei bancare au beneficiat cu precădere două grupuri: așa-numita ”Grupare Gacikevici”, concentrată în jurul fostului șef al Băncii de Economii și care s-a ales cu suma de 3,2 miliarde de lei, și ”Grupul Filat, Platon, Șor”, concentrat în jurul fostului premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție, și a oligarhului Veaceslav Platon, condamnat pentru implicarea în schema ”Laundromatul Rusesc”. Această grupare a reușit să sustragă, potrivit procurorilor, suma de 6,5 miliarde de lei.
Ambele grupări au obținut aceste mijloace financiare prin acordare sau primire de credite ilegale, prin intermediul mai multor companii off-shore.

Procesul de investigare a fraudei bancare a fost destul de dificil, din cauza volumului extrem de mare de informații, provenit din mai multe state. Procurorii încearcă să identifice în continuare activele de peste hotare ale principalilor figuranți în dosarul fraudei de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

 

Mai multe detalii vedeți în strategia de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din BC „Banca de Economii”SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Unibank” SA, publicată de Procuratura Generală (în document nu veţi găsi informaţiile care constituie secretul urmăririi penale, inclusiv traseul recuperării banilor, beneficiind de confidenţialitate, pentru a nu dăuna anchetei şi procesului de recuperare).

You may also like

Comments are closed.

By