Deutsche Welle: Preţul carburanţilor a crescut în toate ţările lumii. În Germania s-a scumpit cu peste 9%

arar-petrol

Preţul carburanţilor a crescut substanţial în ultima perioadă, în toate ţările lumii. Potrivit unei analize publicată de Deutsche Welle, în unele landuri din Germania, benzina şi motorina s-au scumpit cu peste nouă la sută.

Astfel, notează sursa citată, care face trimitere la Agenţia Federală de Statistică, un litru de benzină premium a ajuns să coste, la sfârşitul lunii mai, 1,437 euro, cu 6,6 cenţi mai mult decât în luna aprilie. În cazul motorinei, prețul a crescut până la 1,277 euro sau cu 6,3 cenți mai mult decât în aprilie. Deutsche Welle notează că prețurile actuale, deși sunt mari, nu le-au depășit pe cele din 2012. Atunci, petrolul costa pe piața mondială peste 100 de dolari barilul, iar benzina premium a ajuns să coste 1,73 euro, în timp ce prețul motorinei a crescut până la 1,5 euro.

Scumpirile carburanţilor vin pe fondul informaţiilor despre sancţiunile pe care Washingtonul le impune companiilor europene care fac afaceri cu Iranul, după retragerea Statelor Unite din acordul nuclear. Din acest motiv, gigantul francez Total a anunţat că va renunţa la extragerea gazelor naturale din Iran, dacă nu primește o derogare.

O altă cauză a scumpirilor este şi creşterea cursului dolarului şi euro în raport cu majoritatea monedelor lumii.

sursa: evenimentul.md

You may also like

Comments are closed.

By