23.3 C
Chișinău
Thursday, July 29, 2021

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ne va acorda 12 milioane euro pentru reînnoirea parcului de ambulanțe

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat acordarea īmprumutului de 12 milioane euro, Republicii Moldova, pentru reînnoirea parcului de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Astfel, urmează să fie achiziționate circa 168 de ambulanțe, dintre care 35 unități de tip “C” (Ambulanțe terapie intensivă) și 133 tip “B” (Ambulanțe de prim ajutor). Acestea vor fi procurate în bază de concurs, conform standardelor internaționale în domeniu. Odată cu reînoirea parcului de ambulanțe, va creşte capacitatea de intervenţie a Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă și va spori calitatea și rapiditatea serviciilor medicale acordate pacienților, îndeosebi în zonele rurale.

Pentru modernizarea parcului de autosanitare, Guvernul a alocat 51 milioanelei pentru procurarea a 69 de ambulanțe. Primele 10 ambulanțe, din totalul de 69, au ajuns deja în țară, iar până la finele lunii urmează să fie livrate și altele 59. Ambulanțele vor fi repartizate în 32 de puncte medicale de urgență prespitalicească, unde gradul de uzură a autosanitarelor este de peste 90%, din zonele Centru, Nord, Sud și Găgăuzia.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească oferă servicii medicale de urgență celor 3.550.852 de locuitori ai Republicii Moldova, în mod gratuit și în regim non stop. În anul 2017, serviciul a acordat asistenţă de urgenţă la circa 868.411 mii bolnavi.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a fost înființată în anul 1956 și are 41 de state membre. Ca instrument major al politicii de solidaritate în Europa, Banca acordă împrumuturi statelor sale membre, instituțiilor financiare și autorităților locale din statele membre, pentru finanțarea proiectelor din sectorul social, conform Acordului semnat.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img