ALERTĂ în Guatemala // Trei vulcani sunt în prag de erupție, printre care Fuego

vulcan fuego

Alertă în Guatemala după ce trei vulcani sunt în prag de erupție. Printre cei trei se află și Fuego, Vulcanul de Foc, care a intrat în faza de erupţie în urmă cu două săptămâni, făcând 110 victime și 197 de dispăruţi.

Pe lângă Fuego, activitatea vulcanului Pacaya, aflat la o distanţă de 30 de kilometri faţă de capitală, Ciudad de Guatemala, şi cea a vulcanului Santiaguito, aflat la o distanţă de 110 kilometri spre vest, au cunoscut o accentuare considerabilă, potrivit unui raport publicat de Institutul de vulcanologie (Insivumeh).

Raportul publicat de Insivumeh precizează că Vulcanul de Foc a înregistrat în fiecare zi între cinci şi şapte explozii slabe şi moderate, care expulzează în aer coloane de cenuşă ce ajung până la o înălţime de 1.000 de metri deasupra craterului şi provoacă apoi alunecări de teren şi de sedimente vulcanice.

Aceeaşi instituţie a recomandat Coordonatorului naţional pentru reducerea catastrofelor (Conred) să rămână în stare de alertă, întrucât Vulcanul de Foc şi Santiaguito pot să determine lahare (scurgeri de noroi şi de sedimente vulcanice), care pot să distrugă tot ce le apare în cale, potrivit Agerpres.

Santiaguito are o activitate vulcanică similară, în timp ce Pacaya expulzează la rândul lui în aer coloane de cenuşă, iar un veritabil râu de lavă incandescentă curge într-un ritm lent de-a lungul uneia dintre pantele sale, potrivit Agerpres.

Pe 3 iunie, Vulcanul de Foc a semănat moarte şi dezolare în Guatemala, în special în localitatea San Miguel los Lotes, unde echipele de salvare caută în continuare trupurile numeroşilor rezidenţi daţi dispăruţi după ce au fost prinşi sub tone de dărâmături. Însă operaţiunile de căutare sunt frecvent suspendate din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, care duc la creşterea riscului de producere a unor alunecări de teren.

000ffb4d-800

2018-06-04_4-32-36

5335E538-A3B0-4614-BAE1-0455FAE1974E

death-toll-of-fuego-volcano-eruption-in-guatemala-rises-to-69-youtube-thumbnail

You may also like

Comments are closed.

By