Zis și făcut! Inițiativa PDM, votată: cetățenii nu vor mai putea fi păcăliți cu dobânzi ascunse, când iau credite

parlament4

Parlamentul a aprobat astăzi un proiect de lege, care prevede transparentizarea contractelor de credit. Acestea vor conține informaţii privind dobânda anuală efectivă şi valoarea totală a plăţilor pe care le vor achita consumatorii. 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine că scoaterea în evidenţă a acestor clauze contractuale va avea ca efect analiza mai minuţioasă de către consumator a condițiilor şi, respectiv, stabilirea cu exactitate a costurilor totale, care vor fi suportate în urma contractării creditului. 

Anterior, şi liderul PDM, Vlad Plahotniuc, s-a arătat deranjat de lipsa de transparență a băncilor privind dobânda finală la acordarea unui credit. Vlad Plahotniuc a vorbit recent, în cadrul unui briefing de presă, despre operarea unor modificări ale legislației din acest domeniu.

”Oamenii se plâng că văd la televizor reclame la credite cu dobândă zero, sau o dobândă foarte mică, iar în momentul în care contractează creditul, se trezesc că plătesc dobânzi mult mai mari. De multe ori nu observă nici în contractul de credit aceasta șmecherie, pentru că dobânda reală e scrisă cu litere mai mici sau e trecută într-un loc retras al contractului. Sunt sigur că băncile primesc și ele astfel de plângeri din partea cetățenilor, însă fenomenul devine deja alarmant și cetățenii au dreptul să fie informați corect și complet, ca apoi să ia decizia lor în deplină cunoștință și în baza veniturilor pe care le au. Colegii deputați din fracțiunea Partidului Democrat, împreună cu cei din departamentele Juridic și Economic, cu colegii de la Ministerul de Finanțe, urmează să vină cu o inițiativă și să fie făcute modificările legislative necesare”, a declarat Vlad Plahotniuc.

You may also like

Comments are closed.

By