UE, SUA şi Ucraina condamnă iniţiativa preşedintelui Putin de a inaugura Podul Crimeei

full-1526385060b48ce1188ae80b8fd7d8c12296a2bb13

Statele Unite au ”condamnat” inaugurarea de către preşedintele rus Vladimir Putin a ”Podului Crimeei”, marţi, drept o încercare a Moscovei de a ”consolida anexarea ilegală” a acestui teritoriu ”care face parte din Ucraina”.

„Construcţia podului de către Rusia aminteşte voinţa insistentă a Rusiei de a încălca dreptul internaţional”, a denunţat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Podul – un şantier colosal şi foarte simbolic – vizând să reducă izolarea peninsulei anexate de Moscova în 2014, a fost inaugurat marţi de Vladimir Putin – la volanul unui camion portocaliu.

”Asta s-a întâmplat fără autorizarea Guvernului ucrainean”, a protestat Heather Nauert, care a deplâns faptul că ”Podul Crimeei” ”obstrucţionează navigaţia, limitând mărimea navelor care pot să treacă prin Strâmtoarea Kerci, singura cale de acces prin apele teritoriale ale Ucrainei în Marea Azov”.”Ne reafirmăm ataşamentul faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a subliniat ea, potrivit news.ro.

Toate sancţiunile americane legate de anexarea Crimeei – inclusiv cele vizând persoane şi entităţi implicate în şantierul podului – ”vor rămâne în vigoare atât timp cât Rusia nu va preda Ucrainei controlul asupra peninsulei”, a anunţat reprezentanta diplomaţiei americane.

1520584208

Uniunea Europeană a denunţat o nouă încălcare a suveranităţii Ucrainei. Podul care leagă Crimeea de Rusia, inaugurat de Putin la patru ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Moscova, este ”o nouă încălcare a suveranităţii” Kievului, a afirmat UE. Rusia a construit această infrastructură ”fără consimţământul Ucrainei”, a denunţat o purtătoare de cuvânt a Serviciului Acţiunii Externe al Uniunii (SEAE).”Asta constituie o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia”, a subliniat ea, potrivit news.ro.

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a acuzat marţi Rusia, într-un interviu acordat AFP, de ”încălcarea dreptului internaţional” prin inaugurarea ”Podului Crimeei”, notează romaniatv.net.

1520589189

1525082612-8803

Podul, cu o lungime de 19 kilometri, asigură o legătură între Peninsula Taman, în sudul Rusiei, şi Peninsula ucraineană Kerci, în Crimeea, anexată de Moscova în martie 2014.

You may also like

Comments are closed.

By