PA confirmă: Fostul consilier de la Ministerul Finanțelor, Veaceslav Mămăligă, REȚINUT pentru trucarea unor licitații

procuratura anticoruptie

Procuratura Anticorupție a confirmat reținerea lui Veaceslav Mămăligă, fost consilier de la Ministerul Finanțelor, în perioada în care funcția era deținută de Veaceslav Negruță. Mămăligă are statutul de învinuit într-un dosar privind depășirea atribuțiilor de serviciu, soldat cu urmări grave, iar prejudiciul estimat depășește suma de 1,5 milioane de euro.

„În cadrul investigației se examinează legalitatea desfășurării licitațiilor de procurare a carnetelor de pașapoarte cu cip integrat. Cauza penală a fost pornită la data de 18 mai 2017. Învinuitul Veaceslav Mămăligă, care a deținut funcția de președinte al grupului de lucru inter-ministerial pentru petrecerea licitațiilor respective, a fost reținut la 3 aprilie 2018, iar la 5 aprilie, instanța de judecată, la demersul procurorului, a emis un mandat de arest pe numele acestuia pentru un termen de 30 de zile. Pe 2 mai 2018, arestul a fost prelungit cu încă 30 de zile”, a declarat Anastasia Mihalceanu de la Serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție, pentru Ziarul Național.

Anterior, presa a scris că, în 2012, au fost cumpărate 1,5 milioane de carnete pentru pașapoarte de la o firmă care a cerut 9 milioane de euro. În 2017, pentru același număr de blanchete autoritățile au plătit 5,4 milioane de euro, iar acest motiv a servit drept temei pentru declanșarea unei anchete.

În 2012, de negocierea contractelor pentru achiziția carnetelor de pașapoarte a fost responsabil Ministerul Finanțelor, condus pe atunci Veaceslav Negruța, delegat de PLDM. Negruța neagă orice implicare și se declară nevinovat.

Fostul demnitar a mai fost implicat anterior într-un scandal, fiind și condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul despăgubirilor-record acordate lui Pantelei Sandulachi, fost liberal-democrat și deputat în primul Parlament.

Veaceaslav Negruţa a fost pus sub învinuire încă în anul 2013, după ce instituţia pe care o conducea a transferat 400 de mii de euro pe numele lui Pantelei Sandulachi, drept prejudiciu moral în baza unei decizii care nu era irevocabile. Mai mult, reprezentanţii instituţiei nu au atacat decizia în instanță superioară. Acest lucru a fost făcut de Procuratura Generală. Mai târziu, Curtea Supremă de Justiţie a hotărât ca statul să-i plătească lui Sandulachi doar o mie de euro. Astfel, fostul deputat a fost obligat să restituie 399 de mii de euro. Fostul liberal-democrat nu a restituit banii statului nici până în prezent. Cazul a scandalizat opinia publică, iar, în 2013, Veaceaslav Negruţa a demisionat.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By