Filip: UE susține Moldova în combaterea provocărilor la adresa securității naționale

filip mogherini

Uniunea Europeană continuă să susțină Republica Moldova în combaterea provocărilor la adresa securității naționale și în procesul de reglementare transnistreană. Declarația aparține primului ministru Pavel Filip care efectuează, în perioada 2-6 mai 2018, o vizită la Bruxelles.

„Despre aceste provocări, dar și despre evoluția țării noastre în implementarea Acordului de Asociere am discutat împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Federica Mogherini, azi, în Bruxelles”, a scris Filip pe Facebook.

În cadrul întrevederii cu Federica Mogherini, premierul a mai declarat că implementarea în totalitate a Acordului de Asociere RM-UE este o prioritate a Guvernului și până acum s-a reușit atingerea mai multor rezultate, iar autoritățile sunt hotărâte să îndeplinească integral prevederile Acordului.

„Anul 2018 este un an electoral şi suntem nu doar motivaţi să depunem toate eforturile pentru a demonstra cetăţenilor beneficiile Acordului de Asociere, dar trebuie să fim foarte vigilenţi la orice posibile tentative de influenţare şi implicare din exterior”, a menționat Pavel Filip, notează gov.md.

Premierul s-a referit și la dezvoltarea noilor formate de cooperare cu UE, atât pe dimensiunea bilaterală, cât și împreună cu celelalte state asociate.

Federica Mogherini a încurajat autoritățile să continue implementarea reformelor, menționând că Uniunea Europeană va oferi asistența necesară pentru realizarea proiectelor economice și sociale orientate spre îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova.

Cât privește reglementarea transnistreană, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate a felicitat autoritățile pentru progresele obținute și a reconfirmat sprijinul UE în soluționarea acestei probleme esențiale pentru Republica Moldova, cu respectarea suveranității statale și a dreptului internațional.

Menționăm că Pavel Filip participă la cea de-a patra reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Premierul va avea întrevederi cu înalţi oficiali europeni, între care, Comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, Comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă, Pierre Moscovici, și Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

You may also like

Comments are closed.

By