14 C
Chișinău
Friday, April 23, 2021

Codreanu solicită în mod de urgenţă inventarierea patrimoniului municipal

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a solicitat în cadrul şedinţei de astăzi inventarierea, în mod de urgență, a patrimoniului municipal. Solicitarea vine ca urmare a unor verificări care au constatat că 214 terenuri municipale cu o suprafață totală de circa 38 hectare sunt utilizate gratuit de persoane fizice sau juridice, iar 525 din 1581 de bunuri imobile nelocative din proprietatea municipiului Chișinău, în valoare totală de 341,9 milioane lei, nu sunt înregistrate în Registrul Bunurilor Imobile (RBI).

Potrivit primarului interimar Ruslan Codreanu, lipsa unei evidențe stricte a patrimoniului municipal este din cauza faptului că Primăria nu deține un inventar centralizat al proprietăților municipale.

„Lipsa datelor privind regimul de proprietate este o problemă gravă, acest lucru formează condiţii pentru înstrăinarea ilegală a bunurilor imobile și a terenurilor din proprietate municipală”, a subliniat Ruslan Codreanu.

„Circa 50 la sută din cauzele penale documentate în privinţa anumitor funcţionari din cadrul administrației publice municipale țin de dobândirea sau înstrăinarea ilegală a terenurilor sau a unor imobile. Dezinteresul manifestat de direcțiile de resort privind clarificarea şi delimitarea regimului de proprietate este de neînțeles, în situaţia în care anual sunt alocate surse financiare pentru acest proces”, a declarat primarul general interimar al Chişinăului.

După cum a afirmat Ruslan Codreanu, Curtea de Conturi a stabilit că pe parcursul anilor 2015 – 2016, din cauza gestionării ineficiente a patrimoniului, bugetul municipal Chişinău a fost prejudiciat cu peste 688,5 milioane lei.

„Inventarierea va clarifica situația cu terenurile și proprietățile municipale și va tăia din pofta unor șmecheri de a înstrăina proprietatea municipală. E timpul să acționăm în interesul cetățenilor”, a punctat Ruslan Codreanu.

În aceeaşi ordine de idei, primarul interimar a spus că deși pe site-ul Primăriei a început să se publice lista spațiilor libere nelocative, aflate în gestiunea entităților economice ale Consiliului Municipal Chişinău care pot fi privatizate sau care nu pot fi înstrăinate, aceste liste nu au fost actualizate în ultima perioadă și nu reprezintă un registru public complet, care să cuprindă toată informația privind suprafețele libere de locațiune și cele care sunt deja date în chirie, cu indicarea termenului de valabilitate a contractelor.

sursa: chisinau.md

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img