Bogatu, despre ”plângerea” lui Năstase pe presa incomodă: Cu alte cuvinte, cere de fapt organizațiilor internaționale să reintroducă delictul de opinie

petru bogatu europalibera

Liderul PPDA, Andrei Năstase, s-a făcut de râs în toată lumea, după sesizarea sa la UE, OSCE, Consiliul Europei și corpul diplomatic acreditat în Moldova, împotriva presei care nu îl laudă. Părerea aparține analistului politic Petru Bogatu și este exprimată într-un editorial publicat de portalul deschide.md.

”Liderul Platformei DA reclamă nu știrile false, ci părerile unor comentatori despre persoana sa. Cu alte cuvinte, cere de fapt organizațiilor internaționale să reintroducă delictul de opinie”, scrie Bogatu.

Comentatorul citat se referă la reacția lui Andrei Năstase la unele articole critice, publicate de Nicolae Negru sau Iulian Chifu.

”Sună ca o anecdotă, dar asta e. Andrei Năstase îi reproșează, de exemplu, lui Nicolae Negru că acesta îl consideră „sculă oligarhică”. Pe Iulian Chifu îl pârăște pentru o analiză în care autorul îl caracterizează drept „cel mai urât și controversat candidat al opoziției pro-europene”, notează editorialistul deschide.md.

În opinia lui Petru Bogatu, respectivele articole reprezintă puncte de vedere personale ale autorilor despre politicianul Andrei Năstase, iar a-i pune la zid pentru exprimarea lor este total nedemocratic.

”Delictul de opinie presupune o vină/un oprobriu pentru un punct de vedere exprimat public vis-a-vis de un subiect. Astfel de acuzații la adresa jurnaliștilor sau scriitorilor într-o democrație sunt excluse. Delictul de opinie există doar în dictaturi de genul Iranului, Coreei de Nord, Cubei sau Birmaniei. Andrei Năstase, în necunoștință de cauză, dorește să avem și noi pacostea asta în codul penal”, conchide Petru Bogatu.

foto: europalibera.org

You may also like

Comments are closed.

By