Administratorul unei firme care livra flori, condamnat pentru evaziune fiscală și spălare de bani

flori

Procuratura Anticorupție anunță despre condamnarea de către instanța de judecată a unui administrator de firmă pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

În calitatea sa de administrator al unei firme specializate în comerțul cu flori, fiind obligat să asigure ținerea contabilității, precum și reflectarea tuturor tranzacțiilor economice ale entității gestionate, acționând cu intenție directă și urmărind scopul eschivării de la plata impozitelor și taxelor la bugetul de stat, nu a inclus în venitul brut obținut de compania gestionată, suma de 4 536 677 lei și nu a prezentat declarația cu privire la impozitul pe venit obținut din activitatea de întreprinzător în sumă de 448 367 lei.

Mai mult, administratorul societății comerciale nu a reflectat în registrul de livrări și declarația privind TVA, taxa pe valoare adăugată în sumă de 1 432 334 lei, din volumul de livrări în sumă de 7 441 784 lei, echivalentul cărora a fost transferat de clienții firmei în conturile bancare personale ale administratorului deschise la diferite bănci comerciale.

Astfel, ca urmare a acțiunilor administratorului, societatea comercială a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în proporții deosebit de mari, prin neachitarea de impozite și taxe în sumă totală de 1 880 701 lei.

În continuare, administratorul a organizat transferul plăților, în sumă de 363 024 euro (echivalentul a 7 738 938 lei), de către clienții care solicitau servicii de livrare de flori de pe pagina de vânzări online a companiei, pe contul bancar personal deschis la o bancă din România. Ulterior, fiind conștient că valuta străină respectivă constituie venituri ilicite sub forma impozitelor și taxelor neachitate la buget,urmărind scopul tăinuirii originii și deplasării acesteia, a achiziționat diverse bunuri și servicii și a efectuat operațiuni bancare de transfer în alt cont bancar.

Menționăm că inculpatul și-a recunoscut vina și a restituit integral prejudiciul material cauzat statului. Pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, acesta a fost condamnat la achitarea unei amenzi în mărime de 70 000 de lei, închisoare cu suspendare pe un termen de 4 ani (cu obligarea de a nu-și schimba domiciliul), cu privarea de dreptul de a ocupa funcții de administrare pe un termen de 4 ani. În scopul asigurării achitării amenzii, s-a menținut sechestrul pe autoturismul inculpatului.

Compania gestionată de inculpat la fel a fost condamnată la achitarea unei amenzi de 220 000 lei, cu lichidarea persoanei juridice.

You may also like

Comments are closed.

By