Un executor judecătoresc, fiul acestuia și un „colonel FSB” din Dondușeni, așteptați în instanță. Au vrut să pună mâna pe 25 000 euro

ciocan judecator

Procuratura Anticorupție anunță despre transmiterea spre examinare în instanța de judecată a unui dosar în care un executor judecătoresc din mun. Chișinău și fiul acestuia, sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în complicitate (art. 326 alin.(3) lit. a) din Codul penal), iar un cetățean din Dondușeni, pretins „colonel FSB” este învinuit de escrocherie (art. 190 alin.(5) din Codul penal).

Cei trei vizați în dosar au pus la cale o schemă infracțională, prin care s-au ales cu o sumă de 25 000 de euro, în schimbul promisiunii făcute unei femei din or. Cantemir, de a influența organele de drept din Ucraina, în vederea eliberării soțului acesteia, aflat în arest preventiv în or. Odesa, pentru comiterea mai multor infracţiuni.

Soția celui reținut a solicitat ajutorul unei cunoștințe, care la rândul său s-a adresat executorului. Acesta le-a spus că, prin intermediul feciorului său, ar putea organiza o întâlnire cu un pretins colonel din cadrul Serviciului de Securitate al Federației Ruse, care ar avea influenţă asupra autorităților ucrainene, în vederea soluţionării problemei.

În cadrul întâlnirii, „colonelul” având intenţia premeditată de dobândire ilicită prin înşelăciune şi abuz de încredere a mijloacelor băneşti, și-a exprimat convingerea că ar putea soluţiona problema privind eliberarea celui reținut, în maxim trei săptămâni, contra sumei de 25000 euro, prin intermediul unor persoane influente din Ucraina, care ar putea organiza eliberarea celui arestat prin schimbarea cu o altă persoană, sub pretextul confundării identității, precum şi prin angajarea unui avocat care i-ar putea acorda servicii de asistenţă juridică.

Astfel, prin acțiunile sale, figuranții pe dosar au cauzat daune în proporţii deosebit de mari, în sumă de 25 000 euro (conform cursului oficial al BNM – 524 487, 20 lei).

Iar dacă aceștia vor fi găsiți vinovați, ei riscă o amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 3 la 7 ani (cei 2 învinuiți pentru trafic de influență) și închisoare de la 8 la 15 ani (cel acuzat de escrocherie în proporții deosebit de mari).

You may also like

Comments are closed.

By